Католическа Църква

СВЕТИЯТ ПРЕСТОЛ ОБСЪЖДА „СЕМЕЙНИТЕ ПРОБЛЕМИ” НА ООН

Представител на Държавния секретариат на Ватикана представи пред Общото събрание на ООН мнението си по „семейните” проблеми, които засягат всички, говорейки за „семейството на нациите” и „дълбоката взаимна зависимост между неговите членове”. Това стана на 29 септември 2011 г. в обръщението пред 60-то общо събрание на ООН на Архиепископ Доминик Мамберти, секретар за връзките с държавите в Държавния секретариат на Ватикана.

 

„Международната общност е изправена пред сериозни и големи предизвикателства”, отбеляза той. „Те стават все по-видими пред нарастващата взаимна зависимост в „семейството на нациите”. Въпреки ограниченията ООН следва да играе важна роля за идентифицирането и разрешаването на тези важни международни проблеми”.

 

В речта си по-нататък архиепископът се спря на основните въпроси, които предизвикват тревога. Най-голяма загриженост предизвикват хуманитарните проблеми и по-конкретно гладът в района на Африканския рог. В тази връзка архиепископ Мамберти отбеляза необходимостта „семейството на нациите” да се погрижи за своите най-слаби членове. Той говори за необходимостта от „отговорност за покровителство” – „необходимостта международната общност да се намеси, когато правителствата вече не могат сами да се справят или не искат да изпълняват основното си задължение за защита на населението срещу нарушенията на човешките права и да предотвратяват последиците от хуманитарни кризи”.

 

Представителят на Ватикана подчерта, че съблюдаването на тази отговорност не означава даването на зелена светлина за военна намеса, вместо това той призова за „задълбочено търсене на нови средства за предотвратяване и управление на конфликтите”.

 

 

Религиозната свобода
 

Архиепископ Мамберти се спря след това на защитата на религиозната свобода като друго първостепенно предизвикателство, пред което е изправена международната общност. Той се спря и на факта, че християните са религиозната общност, която е изложена на най-голямо преследване заради вярата си.

 

Архиепископът се спря и на икономическата криза, като описа политиката и икономиката, които са лишени от етични принципи като „наивна и цинична илюзия”. Той повтори, че в центъра на развитието трябва да стои човешката личност като отново направи аналогия с живота в семейството.

 

Семейството, по самата си природа, е общност, която се основава на взаимната зависимост, на доверието и взаимопомощта. Тази зависимост не се основава на превъзходството на по-силния, а на вниманието към най-слабия и беззащитния, като тази отговорност е особено голяма към следващите поколения. Стремежът към икономическо развитие трябва да ни направи внимателни към нуждите на най-беззащитните народи, този стремеж трябва да се превърне в стратегия, насочена към отделната личност, която насърчава солидарността и отговорността към всички, включително и към бъдещите поколения”, отбеляза той.

 

 

Израело-палестинския конфликт

 

Архиепископ Мамберти след това се спря на проблемите, предизвикани от търговията с оръжие и на положението в Северна Африка. В обръщението си духовникът се спря и на решението на лидера на Палестинската автономна власт да поиска признаването на Палестина за пълноправен член на ООН.

 

Архиепископ Мамберти се позова на плана от 1947 за създаването на държавата Израел и на държавата Палестина, като отбеляза: „Едната от тези държави вече съществува, докато другата все още не е установена, въпреки че оттогава са изминали 64 години. Светият престол е убеден, че ако някои иска постигането на траен мир, той трябва да е готов да вземе смели решения”.

 

Той призова ООН да приеме такова решение, което да гарантира постигането на крайната цел, „а именно, да бъде реализирано правото на палестинците да имат собствена независима и суверена държана, както и да бъде гарантирана сигурността на Израел, като и двете страни получат международно признати граници”.

 

„Траен мир може да бъде постигнат само чрез честни преговори между израелци и палестинци, които следва да избягват действия или поставянето на условия, които противоречат добрата воля”, отбеляза представителят на Ватикана. „Съответно, Светият престол призовава двете страни да имат решимостта да се върнат към преговорите и призовава международната общност решително да увеличи своята креативност и инициативност, за да може да бъде постигнат траен мир, който да защитава правата и на израелци, и на палестинци”.

 

 

Източник: www.zenit.org