Католическа Църква

ПАПАТА ПРИЗОВАВА ГЕРМАНЦИТЕ ДА ПРЕОТКРИЯТ БОГ

В телевизионно обръщение, разпространено преди пътуването му в Германия, Бенедикт ХVІ призовава своите сънародници да преоткрият Бог. Посланието на папата, записано преди няколко дни в Кастел Гандолфо, беше разпространено в събота вечерта по телевизия ARD.

 

В посланието папата казва, че е „много щастлив” от предстоящото си посещение в Германия, което ще се състои от четвъртък до неделя тази седмица. В посланието той отбелязва, че визитата му не е „религиозен туризъм, а още по-малко – шоу”. Целта на визитата може да се открие в мотото на посещението: „Където е Бог, там е бъдещето”.

 

Той се спира на посещението си в Ерфурт, където ще посети Църквата на св. Августин, „откъдето Лутер е започнал своята дейност; там ще имам среща с представители на Евангелската църква на Германия”.

 

„Там заедно ще се помолим, заедно ще се вслушаме в гласа Господен, заедно ще мислим и говорим. Не очакваме да се случи нещо сензационно. Истинското величие на този миг ще бъде точно в това - че на това място ще можем да помислим, да се вслушаме в гласа Господен и да се помолим, което ще ни помогне да бъдем заедно; в това се състои и истинският икуменизъм”.

 

Според папата „пътуването ще бъде посветено на завръщането на Бог в нашия свят, на същия Бог, който често изглежда напълно отсъстващ и от чието присъствие ние имаме голяма необходимост”.

 

Той продължава: „Вероятно искате да ме попитате: „Съществува ли Бог? Ако въобще съществува, интересува ли се от нас? Можем ли да стигнем до Него?

 

Нататък светият отец обяснява, че макар Бог да не може да бъде докоснат, нито оценен като някакъв обект или устройство, вътре в нас ние сме надарени със способността да Го почувстваме.

 

 


Божието величие

 

Бенедикт ХVІ отбеляза трите пътища, по които Бог може да бъде открит: чрез творението, св. Писание и чрез хората, които са били „докоснати от Него”.

 

„Част от Божието величие можем да почувстваме във величието на вселената”, казва той. „Можем да управляваме света чрез технологията, която се основа на рационализма. Във великия замисъл за света можем да почувстваме Твореца, който е създал този свят, а в красотата на творението можем да почувстваме красотата, величието, великодушието на Бога.”

 

„В Словото на свещеното Писание можем да чуем думите на вечния живот, които не идват просто от хората, а от Него и чрез словата Му чуваме и Неговия глас. И накрая, можем да познаем Бог при срещата си с хората, които са били докоснати от Него. И тук не говоря само за великите сред тях, като Павел, Франциск от Асизи или Майка Тереза, имам предвид много обикновени хора, които не говорят. И въпреки това, когато ги срещнем, пред нас се разкрива нещо от добротата, спокойствието, ведростта, чувстваме, че Бог е там и че Той също ни докосва.”

 

Бенедикт ХVІ завършва посланието си, като отправя покана „да се постараем да видим Бог отново, да станем отново личности, чрез които светлината на надеждата ще влезе отново в света, светлина, която идва от Бога и която ни помага да живеем.”

 

 

Източник: www.zenit.org