Католическа Църква

ВАТИКАНЪТ ПРЕДЛАГА ПЪТ ЗА ПОМИРЕНИЕ С ОБЩНОСТТА НА ПИЙ Х

Ватиканът предложи на консервативната „Общност на Св. Пий Х” помирение с Църквата, след като групата подпише „доктринален преамбюл”, с който да удостовери верността си към определени принципи от учението на Църквата.

Предложението и проекта за това изложение бяха връчени от кардинал Уилям Левада, префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, на епископ Бернар Феле, настоятел на Общността на Св. Пий Х, по време на среща, която се проведе във Ватикана на 14 септември и продължи повече от два часа.

Текстът на предложения „доктринален преамбюл” не беше оповестен, но в съобщението на прес-офиса на Ватикана се отбелязва, че „преамбюлът дефинира конкретни доктринални позиции и критерии за тълкуването на Католическата доктрина, които удостоверяват верността към учението на Църквата и „sentire cum Ecclesia” (единомислие с Църквата)

В изявлението се добавя, че „този преамбюл в същото време остава открита възможността за по-нататъшно обсъждане и богословско обяснение на отделни изрази и формулировки, които се съдържат в документите на Втория Ватикански събор или са били изказани след това”.

В съобщението се отбелязва, че „на срещата са били обсъдени и конкретни предложения за намиране на канонично решение за статута на „Общността на Св. Пий Х”, които да дадат възможност за постигане на така желаното пълно помирение”.

В отговор на въпрос на репортери какви „канонични решения” са били обсъждани, директорът на прес-офиса на Ватикана отец Федерико Ломбарди обясни, че това би могло да бъде персонална прелатура – структура, която прилича на диоцеза, но в която влизат хора, заети със специфични пастирски дейности, а не хора, обединени въз основа на географския принцип. Единственият пример в Църквата за такава персонална прелатура е „Opus Dei”.

На срещата не е бил поставян краен срок, до който „Общността на Св. Пий Х” следва да реши дали да подпише преамбюла, но отец Ломбарди обясни, че това се очаква да се случи в следващите няколко месеца.

На срещата във Ватикана са участвали също монсеньор Гуидо Поцо, секретар на Папската комисия Ecclesia Dei и архиепископ Луис Франциско Ладария Ферер, секретар на Конгрегацията за доктрината на вярата, както и отците Никлаус Пфлюгер и Ален-Марк Нели, съответно първи и втори помощник на настоятеля на Общността на Пий Х.

В интервю, публикувано на интернет – страницата на Общността на Св. Пий Х, епископ Феле отбеляза, че срещата е била проведена „в дух на голямо взаимно уважение и на пълна откровеност, тъй като „Общността на Св. Пий Х” не се опитва да избягва откритите въпроси.”

В отговор на въпрос дали той самият би подписал преамбюла, той отговори: „Ще отговоря след като разуча предложения документ и след като се консултирам с хората, отговорни за „Общността на Св. Пий Х”, защото съм обещал на моите съмишленици, че по такъв важен въпрос няма да взема решение без да се консултирам с тях. Но мога да ви уверя, че нашето решение ще бъде взето за доброто на Църквата и на спасението на душите”.

През 1988 г. папа Йоан Павел ІІ отлъчи четирима епископи, които бяха ръкоположени без разрешението на папата от архиепископ Марсел Льофевр, основател на „Общността на св. Пий Х”. Льофевр, който почина през 1991 г., създаде тази консервативна група през 1969 г.

В края на 2008 г. епископ Феле, който е един от епископите, ръкоположени през 1988 г. от архиепископ Льофевр, се обърна с искане към папа Бенедикт ХVІ да отмени решението за отлъчване на четиримата епископи, което папата направи през януари 2009 г.

Тогава папата инициира диалог с общността, като за целта беше създадена съвместна комисия, поставила си за цел изясняване на съществуващите доктринални противоречия. Комисията, в която влизаха експерти от „Общността на св. Пий Х” и от Конгрегацията за доктрината на вярата, проведе осем срещи в Рим между октомври 2009 г. и април 2011 г.

Според разпространеното днес съобщение, тези срещи са „довели до изясняване на позициите на двете страни и на техните мотиви”.

Съобщението за пресата уточнява: „Отнасяйки се с разбиране към желанието и искането на „Общността на св. Пий Х” да защити ненакърнимостта на католическата вяра срещу „херменевтика на разрива” с Преданието, извършена от Втория Ватикански събор (този въпрос беше разискван от папа Бенедикт ХVІ в обръщението му към Римската курия на 22 декември 2005 г.) Конгрегацията за доктрината на вярата, отстоява принципа, че фундаментална основа за постигане на пълно помирение с Апостолическия престол е приемането на предложения доктринален преамбюл”.

 

Източник: www.zenit.org