Католическа Църква

ПРЕДСТОЯЩО ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ В ГЕРМАНИЯ: ПРОГРАМА И ИКУМЕНИЧЕСКИ ИЗМЕРЕНИЯ

Рим. 30 август 2011 г.
 

Официален представител на Ватикана, отговорен за икуменически връзки, съобщи, че Църквата и Световната федерация на лутераните подготвят съвместна декларация във връзка с предстоящата 500-годишнина от публикуването на 95-те тезиса на Мартин Лутер. Това беше обявено от кардинал Курт Кох, президент на Папския съвет за насърчаване на християнското единство в интервю пред германската католическа агенция KNA. От своя страна Радио Ватикана допълни, че  папата лично е поискал неговото предстоящо посещение в Германия от 22 до 25 септември да включва и икуменическата тема. Съвместният католическо-лутерански документ има за цел да „анализира Реформацията в светлината на 2000-годишната история на Християнството”, допълва Радио Ватикана. „Съвместното честване на юбилея ще даде възможност за взаимно опрощаване на грешките”, се допълва в съобщението на Радиото.

 

Кардинал Кох отбеляза, че е необходимо „взаимно пречистване на паметта”. По време на посещението си в Германия, Бенедикт ХVІ ще посети и Ерфурт, където известно време е живял Лутер. Кардинал Кох също отбелязва, че икуменическата тема е включена в програмата на визитата по лично искане на папата.

 

Третото посещение на папа Бенедикт ХVІ в родината му ще се проведе под мотото „Където е Бог, там е бъдещето”. Програмата включва посещения в Берлин, Етцелсбах и Фрайбург. Канцлерът на страната Ангела Меркел, дъщеря на протестантски пастор, отбеляза, че предстоящото посещение на Бенедикт ХVІ ще насърчи „взаимното разбирателство и солидарността между християните в днешното общество”.

 

Интензивна подготовка

 

Във връзка с подготовката на своето посещение в Германия на 13 август папата проведе продължителна среща с официална делегация на германските епископи, в която влизаха Архиепископът на Мюнхен и Фрайзинг Кардинал Ранхард Маркс, Председателят на Епископската конференция на страната Архиепископ Роберт Цолич, както и епископите на Оснабрюк Франц-Йозеф Херман-Боде и на Есен Франц-Йозеф Овербек.

 

Срещата се е провела „в дух на братско разбирателство”, отбелязва Радио Ватикана. В разпространеното съобщение до пресата за нея се казва, че германските епископи са информирали Бенедикт ХVІ за процеса на национален диалог в Германия, иницииран от Католическата църква в страната. Програмата на този диалог включва около 300 миряни и католически духовници, които ще обсъждат бъдещето на вярата и на Църквата. Тази инициатива е била оповестена в края на 2010 г., а през миналия месец е била проведена и първата среща от този процес.

 

Светият отец е бил заинтригуван от тази програма като е отбелязал, че се надява тя да даде сериозен импулс за бъдещето развитие на Църквата. Бенедикт ХVІ е определил този диалог като път за духовно обновление и е насърчил германските епископи да продължат да го следват. Светият отец също така е акцентирал върху необходимостта този процес да бъде обвързан с 50-та годишнина от Втория Ватикански събор.

 

Програма на посещението в Германия

 

Папата ще отпътува за германската столица на 22 септември. Същият ден той ще има среща с канцлера Меркел и с президента Кристиан Вулф, последвани от среща и с представители на еврейската общност, след която той ще отслужи меса.

 

Програмата за следващия ден включва среща с представители на мюсюлманската общност. След това папата ще отпътува за Ерфурт, в провинция Тюрингия, където ще посети местата, свързани с живота на Лутер. Там той ще посети катедралата в града, посветен на Дева Мария, ще проведе срещи с членовете на евангелския съвет на Германия и ще участва в икуменическо служение в църквата на конвента на Августинците в Ерфурт. Следобед папата ще посети светилището на Пресветата Дева от Етцелсбах, където ще отслужи вечерня. Вечерта ще се завърне в Ерфурт.

 

На 24 септември, събота, в 9 часа сутринта той ще отслужи меса на площада в Ерфурт. Следобед той ще отпътува за Фрайбург, където ще посети катедралата в града и ще приветства местното гражданство, а след това ще има среща с бившия канцлер Хелмут Кол.

 

Следват други три срещи - с представители на православната общност, със семинаристи, както и с членовете на Съвета на Централния комитет на германските католици. Вечерта той ще отслужи вечерня пред младежи.

 

На 25 септември, неделя, във Фрайбург папата ще отслужи меса и молитвата Ангел господен. Програмата след това включва обяд с членовете на Германската епископска конференция, последвана от среща със съдии от Федералния конституционен съд, както и с католици – миряни.

 

Церемонията по отпътуването ще се проведе в 18.45 ч. на летище Лар, непосредствено преди обратния полет до Кастел Гандолфо същата вечер.

 

 

Източник: www.zenit.org