Католическа Църква

ПОКЛОННИЧЕСТВО ДО МАДРИД – ПЕША, С АВТОБУС, ПО МОРЕ, СЪС САМОЛЕТ, ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ И ДУХОВНО…

„Утре, каза папа Бенедикт ХVІ в края на катехизиса посветен на Успението на света Богородица на аудиенцията вчера в Кастел Гандолфо, ще отида в Мадрид, където с радост ще се срещна с многобройните младежи събрали се там за ХХVI-я Световен ден на младежта. Моля ви да се присъедините духовно с нас на това важно църковно събитие”.

 

ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ ПО ПЪТИЩА И ПРЕЗ МРЕЖАТА НА ИНТЕРНЕТ
(Мадрид) Повече от един милион младежи, които продължават и в тези часове да пристигат в Мадрид, за да участват в Световния ден на младежта, се придвижват от домовете си по суша, море и въздух. Всеки начин е добър, за да участваш в срещата на младежите с папата. Сега, за онези които не могат физически да се включат, от Съединените щати предложиха дори и виртуално поклонничество и участие.

 

600 КМ. ПЕША. Това е пътя извървян от група младежи от Барселона от енорията на „Детенцето Исус”. 134 момчета и момичета, на възраст между 16 и 25 години, придружени от двама свещеника тръгнаха на 22 юли от Барселона и ще пристигнат на 18 август, след като извървят 600 километра. Те не минават по най-прекия път, а през отдалечени селца и градове, където могат да споделят вярата си, връзката си с папата и това конкретно изживяване с хора отдалечени от големите градски центрове. „След обявяването на срещата за Мадрид 2011, споделя енорийският свещеник отец Лорда, младежите от енорията решиха да отидат пеш като си поставиха и три конкретни цели: личното израстване, свидетелстването на вярата в Христос сред света и помощ в изграждането на едно училище в Буркина Фасо”.

 

БЛИЗО 7000 КМ. С АВТОБУС ще изминат до Мадрид и обратно над 100 поклонници от католическите енории от България. От всяка от трите католически епархии участват средно по 50 младежи и девойки. Повечето от тях се отправиха преди дни с автобуси, като по пътя си отсядат в манастири и светилища в Италия, Франция и Испания. От 16 август групите са в Мадрид, а вчера и днес имат срещи и вероучение с епископ Христо Пройков и придружаващите ги свещеници. Още за нашите поклонници вижте на сайта на Радио Ватикана: http://www.radiovaticana.org/bul/articolo.asp?c=512261

 

СПОДЕЛЕНО ПОКЛОННИЧЕСТВО С АВТОМОБИЛ. Софи и Жюлиен са поканили трима непознати, като им предоставят възможността да пътуват до Мадрид и да участват в младежката среща. Мнозина се придвижват с помощта на сайта “carpooling” (за споделено пътуване), чрез официалната апликация за младежката среща:
http://www.roadsharing.com/event/gmg-madrid-2011

 

С ПЛАТНОХОДКА, СЪС САМОЛЕТ ИЛИ С ВИРТУАЛНО ПОКЛОННИЧЕСТВО. По море 14 младежи от Франция, от епархията на Камбре, пътуват с платноходка. Тръгнали са на 5 август от Хендая, но пътуват в синхрон с група, която се придвижва пеш по пътя свързващ Мадрид и светилището на св. Яков – Сантяго де Компостел.
Мнозина, естествено пристигат със самолет. Специален полет събира групата младежи от Великденските острови от сърцето на Тихия океан.
Епископската конференция на САЩ създаде специално за събитието апликация във Facebook и аналогичен сайт за виртуално участие в поклонничество и срещата в Мадрид. Всички участници в апликацията, могат да създадат свой собствен виртуален профил „аватар”, който ги представлява виртуално в интернет и така да участват дигитално като могат да качват снимки и видео - http://www.virtualworldyouthday.org/ Могат да се изпращат писмени съобщения, а картите на Goggle отразяват в реално време позициите на регистриралите се поклонници във всеки отделен момент.

 

"Living World Faces" - http://www.pope2you.net/livingworldfaces/  е името на новата апликация на Ватиканския портал Pope2you.net обявена вчера, 17 август, от папския съвет за Социални комуникации, осъществена с помощта на Италианската епископска конференция. С тази апликация всички, които са в Мадрид и всички, които са останали по домовете си, ще могат чрез снимки да споделят моменти и изживявания. Всеки може да качи снимка от мобилния си телефон или компютър. Специална мрежа и инсталация е разположена и по площадите в Мадрид от създателите на портала. Снимките от дните на срещата се качват автоматично в реално време на портала http://www.pope2you.net/ и ще образуват на края на срещата изображение на папа Бенедикт XVI. Снимките ще бъдат споделяни автоматично и с „приятелите” от социалните мрежи Facebook, Twitter и Google Plus.
След срещата снимките ще могат отново да бъдат преглеждани и свалени за споделяне в енориите и с приятели в къщи. Всичко това според отец Паоло Падрини, организатор на проекта, ще даде възможност на младите да споделят: „и аз бях на Световния ден на младежта и нося в къщи едно изключително верско изживяване”. „Така младежите, продължава отец Паоло, още веднъж биха могли чрез уеб пространството да бъдат истински проповедници на вярата, така както настоява папата в последните си обръщения за новите медии и тяхното използване от младите”.