Католическа Църква

СВЕТИЯТ ПРЕСТОЛ И МАЛАЙЗИЯ УСТАНОВЯВАТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ

Св. Престол и Малайзия, водени от желанието да насърчат взаимното приятелство между своите две страни, взеха решение да установят дипломатически отношения на равнище Апостолическа нунциатура от страна на Св. Престол и посолство от страна на Малайзия.

 

Това се казва в съобщение за пресата, разпространено на 27 юли 2011 г. от Св. Престол. Малайзия е 179-та държава в света, с която Св. Престол установява дипломатически отношения. Малайзия има територия от 329 750 квадратни километра, а населението, което е мултиетнично и мултикултурно, наброява 28 306 700 души. Държавната религия е ислямът, който е изповядван от 60.4% от населението. Следващата най-голяма религиозна група са будистите (19.2%), следвани от хиндуистите (6.3%), китайските религии (2.6%) и анимистите (2.4%).

Католическата църква присъства в страната от 1511 г., когато там пристигат първите португалски мисионери. През 1545 г. страната е посетена и от св. Фрациск Ксавиер. Днес Католическата църква в Малайзия обхваща девет църковни области, обединени около архиепископиите на Куала Лумпур (разположена на полуострова), на Кучинг и на Кота Кинабалу (разположени на остров Борнео). В църквата служат 11 епископи, 274 диоцезни свещеници, 119 редовни свещеници, а в страната се обучават и 270 семинаристи. Католиците в страната наброяват 850 720, което е около три процента от населението.

В съобщението също така се уточнява, че Католическата църква в Малайзия проявява активна евангелизаторска и пастирска дейност, с акцент върху семействата и младежта. Отнасяйки се с нужното уважение към културната и религиозна идентичност на хората, тя работи активно в областта на образованието, благотворителността и социалната дейност, като управлява множество начални и основни училища, институции в помощ на бедните и на работниците – мигранти. Църквата се включва активно в инициативи, чиято цел е да бъде насърчена социалната хармония и разбирателството между религиозните общности, чрез диалог, равенство в правата и задълженията, и взаимно уважение.

Апостолическата делегация за Малайзия съществува от 2 февруари 1998 г.

На 18 юли 2011 г. папа Бенедикт ХVІ прие на аудиенция в Апостолическия дворец в Кастелгандолфо министър-председателя на Малайзия Наджиб Бин Абдул Разак. На срещата беше официално постигната договореност за установяване на дипломатически отношение между Малайзия и Св. Престол.

 

 

Източник: Vatican Information Service