Католическа Църква

ПАПАТА ПОДНЕСЕ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ПО ПОВОД КОНЧИНАТА НА БЕЛАРУСКИЯ КАРДИНАЛ СВЯТЕК

Оцелелият от Гулаг кардинал почина на 96 годишна възраст

 

На 21 юли 2011 г. папа Бенедикт ХVІ изпрати телеграма до Епископската конференция на Беларус, в която поднесе съболезнованията си по повод смъртта на Кардинал Казимир Святек.

 

Кардиналът, който на два пъти е хвърлян в затвора в годините на комунизма, почина на 21 юли сутринта в Пинск, Беларус, където той беше Апостолически администратор. Кардинал Святек е също почетен Архиепископ на Минск-Могилев.

 

В телеграмата Св. отец отбелязва, че Кардинал Святек беше „великодушен и изпълнен с ревност” пастир. „Спомням си смелостта, с която той в изключително тежки времена свидетелстваше за Христос и Неговата Църква, както и ентусиазмът и активността, положени от него за духовното обновление на страната”.

 

Бенедикт ХVІ изказа съболезнованията си на Архиепископа на Минск-Могилев Тадеуш Кондрушевич, както и на целия беларуски епископат, на „религиозните общности и на всички вярващи, които Кардиналът обичаше и на които служеше с голяма радост”.

 

Кардинал Казимир Святек е дълбоко почитан от Католическата църква на Беларус, заради проявения от него героизъм н годините на комунизма. Оцелял от съветския Гулаг, той изиграва ключова роля за възстановяването на Католическата общност в Беларус след падането на Берлинската стена.

 

Роден на 21 октомври 1914 г. във Валга (сега Естония), семейството му е депортирано в Сибир, когато той е едва тригодишен. През 1939 г. е ръкоположен за свещеник в Пинск, а само две години по-късно е арестуван отново, но успява да избяга от затвора след нашествието на нацистите.

 

Арестуван е повторно през декември 1944 г., когато е осъден на 10 години принудителен труд в Сибир, които прекарва отвъд полярния кръг в Инта край Варкута в условия, в които малцина успяват да оцелеят.

 

След освобождаването му през 1954 г., той се връща в Пинск, откъдето през следващите 30 години обгрижва католическата общност, която през този период води полулегално съществуване. След падането на комунизма през 1989 г. е назначен за Викарий на Пинск, а две години по-късно - за Архиепископ на Минск-Могилев и Апостолически администратор на Пинск. През 1994 г. е въздигнат в Кардинал от папа Йоан Павел ІІ.

 

Кардинал Святек ръководи процеса на възстановяване на Църквата на Беларус и организира първото поклонническо пътуване ad limina на беларуски духовници до Рим за последните 100 години. Защитава религиозна свобода в посткомунистически Беларус. Избран е и за първи председател на Епископската конференция на Беларус.

 

На 27 септември 2004 г. папа Йоан Павел ІІ връчва на кардинал Святек наградата „Свидетел на вярата” (Fidei testis), учредена от Института „Павел VІ”, дадена му като признание за проявения от него героизъм в защита на вярата.

 

Въпреки напредналата си възраст, кардинал Святек остава начело на Архиепископията на Минск-Могилев до навършването на 91 годишна възраст, когато Бенедикт ХVІ приема молбата му да се оттегли. До миналия месец той беше и Апостолически администратор на Пинск.

 


                                                                         Източник: www.zenit.org