Католическа Църква

ОПЕЛО НА АРХИМ. ГЕОРГИ ЕЛДЪРОВ В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ НА КАТОЛИЧЕСКТА ЕКЗАРХИЯ В СОФИЯ

Архимандрит Георги Елдъров беше изпратен към вечния си дом, днес, 15-и юли, от неговите събратя отците Конвентуалци, роднини и близки. Опелото в Катедралния храм „Успение Богородично” отслужи Апостолическият екзарх епископ Христо Пройков, който изказа съболезнования от името на Католическата църква в България.

В своята проповед Апостолическият екзарх говори за тайната на свещеническия живот, зад чиято завеса е трудно да се надникне. Всеки живот е една подготовка за вечността.

Н. В. Пр. Епископ Христо Пройков припомни моменти от живота на покойния, като първо разказа за споделеното приживе как една от лелите му, Радка, го е насочила към Бога и му е помогнала да тръгне по пътя на вярата. Архимандрит Георги Елдъров дава вечни обети като свещеномонах – конвентуалец и по-късно е издигнат в чин архимандрит от Украинската източно-католическа църква. Всички помнят архимандрит Георги Елдъров като визитатор на българите католици в чужбина. По това време гласът му звучи от радио Ватикана, въпреки трудностите, създавани от тогавашната власт. Той е единственият българин богослов, работил като консултант и експерт по време на Втория ватикански събор от 1960 до 1965 г. „Ще го запомним с всичко хубаво и добро, което е успял да направи за България.” – бяха заключителните думи на Н. В. Пр. Епископ Христо Пройков, който призова всички присъстващи да измолят заедно Юбилейната молитва, в годината на БЛАГОДАРНОСТТА по случай 150-та годишнина на Католическата църква от източен обред в България, за всички, които са ни предхождали във вярата и към които на 11-и юли се присъедини и архимандрит Георги Елдъров.

Бог да го прости. Вечна му памет.

 

 

изготвил: Гергана Дойчинова