Католическа Църква

БОГ НЕ НИ ПРИНУЖДАВА ДА ПОВЯРВАМЕ В НЕГО. ЛЮБОВТА ВИНАГИ ПРИЕМА СВОБОДА

Кастел Гандолфо. Любовта винаги се отнася с уважение към свободата. Бог не принуждава никого да повярва в Него, а привлича хората към себе си, чрез истината и добротата. Тези мисли изказа папа Бенедикт ХVІ на 10 юли, по време на първата молитва „Ангел Господен”, отслужена по време на неговата лятна ваканция в Кастел Гандолфо.


Размислите на Светия отец бяха изложени във връзка с неделното четене от Евангелието, което беше посветено на притчата за сеяча. Светият отец обърна внимание на отговора на Исус на въпроса на Неговите ученици, защо е започнал да говори с притчи.


„В своя отговор Исус разграничава учениците от всички останали. Учениците са тези, които вече са взели своето решение и пред тях той може да говори свободно за Царството небесно. Но пред другите трябва да говори с притчи, за да подпомогне тяхното решение, да насърчи обръщането на сърцето им. Притчите по своето естество изискват да бъде положено усилие за тяхното тълкуване, ангажирайки разума, те държат сметка за свободата на слушателя”.


Позовавайки се на св. Йоан Златоуст, Светият отец обърна внимание, че използвайки притчите, Исус се стреми да привлече Своите слушатели към Себе си, „Той ги уверява, че ако Го последват, в Него те ще открият изцеление”. „В крайна сметка”, отбеляза папата, „най-великата „притча” е самият Исус, Неговата личност, която разкрива Божественото чрез своя човечност. Така Бог не ни принуждава да повярваме в Него, а ни привлича към Себе си, чрез истината и добротата на Своя въплътен Син – тъй като любовта винаги се отнася с уважение към свободата.”

 

Имен ден

Бенедикт ХVІ също сподели мислите си по повод предстоящия, за днес 11 юли, празник на св. Бенедикт – абат и патрон на Европа. „В контекста на Евангелието, св. Бенедикт се разкрива пред нас като човек, способен най-добре да се вслушва в Словото Божие, като човек, надарен със способността да слуша с разбиране и дълбочина. Винаги трябва да следваме примера на този истински патриарх на Западното монашество и да отдаваме Богу дължимото първо място, като се обръщаме към Него в своята утринна и вечерна молитва”, добави папата и завърши: „Нека с подкрепата на Дева Мария ние да бъдем добрата земя, в която семената на Божието слово дават плод стократен”.

 

Източник: www.zenit.org