Католическа Църква

ПРЕДСТОЯЩА ИЗЛОЖБА НА СЕКРЕТНИЯ АРХИВ НА ВАТИКАНА

На 5 юли 2011 г. Прес-службата на Ватикана даде пресконференция, на която беше представена предстоящата изложба Lux in Arcana (Светлина в тайната) – Секретния архив на Ватикана”. Изложбата ще се бъде открита в Музея на Капитолия в Рим през февруари 2012 г.

 

На пресконференцията взеха участие кардинал Тарчизио Бертоне, държавен секретар на Ватикана; кардинал Рафаеле Фарина, архивист и библиотекар на Светата Римска църква; епископ Серджо Пагано, префект на Секретния архив на Ватикана; Джовани Алемано, кмет на Рим, Дино Гаспери, съветник по културните въпроси и историческото наследство на Рим в общинския съвет на града; и Умберто Броколи, суперинтендант за културното наследство в града.

 

Кардинал Бертоне отбеляза „значимостта на тази изложба, предвид факта, че тя ще бъде проведена извън пределите на Ватикана, на Капитолийския хълм, който символизира „сърцето” на Рим и неговата вековна връзка с папския град. Същинското предизвикателство пред организаторите е било да обединят усилията на Секретния  архив на Ватикана, на тяхното академично познание и опит, с тези на градската управа на Рим, с Музея на Капитолия, както и с администрацията на суперинтенданта за историческото наследство от местните власти в града”.

 

Кардинал Фарина обясни, че „за пръв път извън Ватикана ще бъдат изложени древни папски документи с голяма историческа стойност, както и папски послания, изиграли важна роля в живота на Църквата и на света. Те ще бъдат достъпни за посетителите на Капитолийския хълм, където се намират административния център на Рим.”

 

Епископ Пагано отбеляза, че изложбата „си поставя за цел да хвърли светлина върху важността на тази папска институция (Ватиканския архив), върху неговата организация, неговото съдържание и дейност. Това е причина изложбата да бъде озаглавена Lux in Arcana. Епископът посочи, че „от милионите документи, съхранявани в Секретните архиви на Ватикана, са били подбрани около сто, които са показателни за съдържанието на тези архиви”. Между тези документи са „Dictatus papae” на папа Григорий VІІ (1073-1085), посланието на папа Климент VІІ до английски парламент по повод брачния казус на крал Хенри VІІІ (1530), както и материалите от съдебния процес срещу Галилео Галилей (1616 – 1633).”

 

„Изложбата ще даде за пръв път възможност на широката публика да се запознае със Секретния архив на Ватикана. Благодарение и на модерните технологии, посетителите ще имат възможност да влязат в папския архив и да разберат неговата роля, изиграна през вековете, в служба на Светия престол и на света на културата, съхранявайки за следващите поколения огромни богатства и познания.”

 

В края на пресконференцията кметът на града подчерта, че „Рим, столицата на Италия и седалище на Римския папа, с гордост ще предостави домакинството си на това събитие, което по символичен начин подчертава връзката между духовния и светския град. Светият престол прави голям жест, като организира тази изложба и като се съгласява редица ценни документи да напуснат Ватикана за пръв път. Изложбата Lux in Arcana дава възможност на жителите и посетителите на Рим да преживеят едно изключително събитие”.

 

Източник: Vatican Information Service