Католическа Църква

НАПРЕДВА ЛИ ДИАЛОГЪТ С ПРАВОСЛАВНИТЕ?

На среща с официална православна делегация, проведена на 29 юни 2011 г., Бенедикт ХVІ заяви, че на пръв поглед разговорите между двете църкви се развиват бавно, поради сложността на обсъжданите теми. Папата изказа това мнение в обръщението си към представителите на Вселенската патриаршия в Константинопол, пристигнали в Рим за вече станалото традиционно посещение в чест на празника на Св. св. Петър и Павел.

 

Светият отец отбеляза „приятелските и братски отношения, обединяващи Римската църква и Вселенската патриаршия”, като същевременно подчерта, че „непълното общение, което вече сме постигнали трябва да ни изведе до пълното и видимо единство”.

 

Обръщайки внимание на работата на официалната комисия за диалог, папата сподели, че „от чисто човешка гледна точка може да бъде създадено впечатлението, че богословският диалог се развива трудно”. „Но всъщност”, продължи той, „ритъмът на диалога е свързан със сложността на дискутираните теми, които изискват задълбочено изследване, размисъл и взаимна откровеност.” В момента Комисията се занимава с въпроса за ролята на Римския епископ през първото хилядолетие на Църквата, когато Западната и Източната църкви са били една църква.

 

Папата припомни, че този диалог е движен от силата на Светия Дух, Който иска да бъде осъществена Христовата молитва всички да бъдат едно.

 

Съвместно свидетелство

 

Бенедикт ХVІ сподели пред делегацията мнението си за необходимостта от „съвместно свидетелство за Евангелската истина”, така че мъжете и жените на днешния ден, които се чувстват изгубени в „историческия контекст на насилието, безразличието и егоизма”, да успеят да „открият отново пътя, който ги води към истината”.

 

Папата също така обърна внимание на срещата, която той ще организира през октомври, когато представители на християнските църкви и на други световни религии ще се съберат в Асизи. „Съвместната ни разходка по улиците на града на Св. Франциск, ще символизира нашето желание да продължим напредъка по пътя на диалога и братството”.

 

Източник: www.zenit.org