Католическа Църква

ПАПАТА ОЦЕНЯВА ВИСОКО КУЛТУРНОТО И ДУХОВНО НАСЛЕДСТВО НА МАКЕДОНИЯ

На 22 април 2010 г., във Ватикана, новият посланик към Светия престол на Бившата югославска република Македония Гьоко Георгиевски връчи акредитивните си писма на Светия отец.

В своето обръщение към дипломата папата обърна внимание на съществуващите „добри отношения” между Бившата югославска република Македония и Светия престол, които „се характеризират със сърдечно сътрудничество”. Той също така изрази задоволството си от „демонстрираната наскоро обща готовност за изграждането на нови центрове на католическото богослужение в различни части на страната”.
 
По-нататък папата отбеляза, че „македонците дават видим израз на човешките и християнски ценности, които съставляват неоценимо духовно и културно наследство на нацията, красноречиво доказателство за което са изумителните религиозни паметници, построени в различни епохи и на различни места”. Папата подчерта, че Светия престол се отнася към това наследство „с дълбоко уважение и внимание и подкрепя усилията … за неговото историческо изследване и проучване, което ще доведе по-задълбоченото познаване на културното и религиозно минало.”

Бенедикт ХVІ отбеляза, че „съхранявайки своята духовна идентичност”, македонският народ „ще има възможност да вложи собствения си опит в този на другите европейски народи”. В този контекст той изрази подкрепата си за опитите на страната „да стане част от обединена Европа, като поеме своите права и задължения и като сподели съответното уважение към колективните стремежи и традиционни ценности на другите народи”.

Стремежът на македонците към поддържането на активен диалог и съжителството между различните етнически и религиозни групи, които живеят в страната, „благоприятства създаването на климат, в който хората взаимно се приемат за братя,  деца на Бога и граждани на една страна”.

Папата добави, че „първата и най-важна задача на държавните ръководители и институции е да намерят начина, по който стремежът на хората за диалог и съжителство може да бъде превърнат в политически послания и инициативи. Вярващите знаят, че мирът не е резултат само на човешките планове и дейност, а е преди всичко Божи дар за мъжете и жените, които имат добра воля. Справедливостта и прошката представляват основата, върху която мирът може да бъде изграден. Справедливостта гарантира пълното уважение на правата и задълженията, докато прошката лекува и възстановява връзките между хората, връзки, които все още страдат от последиците от идеологическите битки от близкото минало”.
  
Папата продължи своето обръщение като отбеляза, че „преодолявайки трагедията на Втората световна война и тъжното наследство на тоталитаризма, който отричаше фундаменталните права на човешката личност, македонският народ сега е поел по пътя на хармоничния прогрес… Стабилното социално и икономическо развитие не може да пренебрегне културните, социални и религиозни желания на хората и трябва да се основава на най-добрите традиции и способности на народа”. Той също така отбеляза, че „от една страна, глобализацията води до известно преодоляване на социалните и икономически различия, но от друга страна, тя би могла да задълбочи различията между тези, които имат възможността да се възползват от новите възможности и тези, които са останали встрани от прогреса”.

„Моята надежда е в това, че в общия контекст на морален релативизъм и ограничен интерес към религиозното преживяване, от което страда част от европейското общество”, македонският народ „ще успее мъдро да разграничи възможностите, които ще му разкрият нови хоризонти пред автентичното гражданско общество и за постигането на истински хуманизъм”.

„За тази цел ние трябва да се стремим да подкрепим принципите, които стоят в основаната на човешката цивилизация, както на индивидуално, така и на общностно равнище”, завърши папата. Тези принципи включват „вярност на семейството, защитата на човешкия живот и разпространяването на религиозните принципи, особено сред младежта. Папата завърши, че „макар и да представлява малцинство, Католическата църква във Вашата страна ще продължи да дава искрения си принос за изграждането на едно по-справедливо и единно общество, основано на християнските ценности, обогатили жителите на Вашата страната”.


Vatican Information Service