Католическа Църква

ПОСЕЩЕНИЕ В РУСИЯ НА КАРДИНАЛ РОЖЕ ЕЧЕГАРАЙ

Кардинал Роже Ечегарай, дългогодишен приятел на ръководството на Руската православна църква, посети Русия за Петдесетница, и отправи призив вярващите, „водени от Духа”, де се стремят към подобрение на отношенията между двете църкви. Кардинал Ечегарай е заместник-декан на Колегията на кардиналите. Той е и Председател на Папските съвети Cor Unum (Единно сърце) и за Справедливост и мир.

 

Кардиналът посети Санкт Петербург в периода от 9 до 15 юни, като в началото на визитата се помоли на гроба на митрополит Никодим. Преди 30 години той посещава града, наричан по това време Ленинград, по покана на митрополит Никодим. 88-годишният кардинал е един от ранните привърженици за развитието на диалога между Католическата и Руската православна църква. Кардиналът също така е стар приятел на настоящия митрополит на Санкт Петербург Владимир. За пръв път двамата са се срещнали в хода на дискусиите на Втория Ватикански събор, на който кардиналът, по онова време свещеник от диоцеза Байон във Франция, участва като експерт, а бъдещият митрополит - като наблюдател от страна на Московската патриаршия.

 

Кардинал Ечегарай присъства на честванията на Петдесетница, която тази година се отбелязва на един и същи ден от католици и православни. Кардиналът присъства и на православното бдение и размени приветствени целувки с митрополит Владимир. На следващата сутрин кардинал Ечегарай предаде на митрополит Владимир послание от президента на Папския съвет за насърчаване на християнското единство кардинал Курт Кох. В писмото се припомня важността на Втория Ватикански събор за развитието на отношенията между католици и православни.

 

Домакин на визитата на кардинал Ечегарай беше епископ Амвросий, ректор на Православната богословска академия, той даде и прием в чест на госта. Ректор на Богословската академия по време на първото посещение на кардинал Ечегарай е бил настоящият глава на Руската православна църква патриарх Кирил.

 

По време на посещението си кардиналът отслужи меса в църквата „Св. Катерина”, в която участие взе католическата общност в Санкт Петербург, а след това той посети и католическата семинария в града.

 

Кардинал Ечегария имаше среща и с представители на руската култура, между които и с Борис Борисович Пиотровски, бивш директор на Ермитажа, в чиято колекция се съдържат редица образци и шедьоври на западното религиозно изкуство.

 

Източник: www.zenit.org