Католическа Църква

РЕЗУЛТАТИ ОТ ШЕСТИЯ ЕТАП ОТ РАЗГОВОРИТЕ МЕЖДУ КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА И ПЕТДЕСЯТНИЦИТЕ

Ватиканският съвет по икуменизма инициира началото на шестия етап от разговорите с Петдесятните групи и отбеляза, че заключителният доклад ще бъде готов през 2015 г.

 

На 17 юни 2011 г. Папския съвет за насърчаване на християнското единство обобщи резултатите от проведените седемдневни разговори, завършили миналия четвъртък. Католическите и Петдесятните групи са разглеждали въпроса за харизматичните служения в Църквата – тяхното духовно значение, разпознаването им и пастирските последици от тях.

 

Диалогът между Католическата църква и Петдесятните групи датира от 1972 г. В съобщението на Ватикана се отбелязва, че целта на този диалог не е постигане на „структурно единство”, а „насърчаването на взаимно уважение и разбирателството по въпроси на вярата и практиката”. Съпредседатели на диалога са епископ Майкъл Бърбидж от Ралей, Северна Каролина, и преподобния Сесил Робек, професор в теологическата семинария Фулър, представител на Божиите събрания в Пасадена, Калифорния.

 

„Положените през тази седмица усилия и разговори дадоха възможност католиците и петдесятниците да задълбочат своето разбирателство и да оценят положително някои общи позиции, споделяни от тях по отношение на даровете на Св. Дух, отбеляза епископ Бърбидж. „В следващите години ще продължим нашия диалог и сме готови да се обърнем към някои специфични предизвикателства, докато търсим и се молим за единение, като братя и сестри во Христа”.

 

Първата сесия от разговорите беше посветена на „Харизматичните служения в Църквата като основа за съгласие”. Другите теми, включени в дневния ред на шестия етап от разговорите са: „различаването (2012 г.), лечението (2013 г.) и пророчеството (2014 г.). Заключителният доклад от диалога се очаква да бъде готов през 2015 г.

 

Ватиканът отбеляза, че участниците „с удовлетворение са отбелязали наличието на съгласие по редица позиции, идентифицирани въпреки оставащите различия между двете традиции. Католиците и петдесятниците признават изобилието от даровете, свободно получени от Светия дух, както и че Църквата има определяща роля за тяхното разграничаване и упражняване.”

 

По време на разговорите са били обсъдени въпроси като библейските основания на харизматичните служения, направен е бил исторически и теологически преглед на този проблем, разгледани са били въпросите за спонтанността и постоянството на тези дарби, както и за ролята на духовенството и на миряните.

 

 


Източник: www.zenit.org