Католическа Църква

СВЕТИЯ ОТЕЦ ЩЕ ВРЪЧИ ПЪРВАТА „НАГРАДА РАТЦИНГЕР”

На 14 юни 2011 г. на пресконференция във Ватикана беше представена „Наградата Ратцингер”, създадена от „Ватиканска фондация: Йозеф Ратцингер – Бенедикт ХVІ”. Наградата ще бъде връчена на 30 юни от Светия отец.

 

На пресконференцията президента на Академичния комитет на фондацията Кардинал Камило Руини обяви имената на носителите на наградата през тази година: Мантио Симонети, мирянин от Италия и изследовател на ранната християнска литература и патрология; Олегарио Гонзалес де Кардедал, испански свещеник и професор по систематична теология, и Максимилиан Хайм, монах-цистерианец от Германия, абат на манастира „Светия кръст” в Австрия и професор по фундаментална и догматическа теология.

 

Кардинал Руини представи наградените, като отбеляза, че професор Симонети, „е учен с международна известност и един от най-добрите италиански изследователи на ранното християнство. Въпреки 85-годишната си възраст, той продължава своята активна дейност върху текстове от първите четири века на християнството.”

 

Професор Гонзалес да Кардедал, който е 76 годишен, е бивш професор по догматическа теология от Папския университет в Саламанка, Испания. От 1969 до 1979 г. той е член на Международната богословска комисия. „Основните му богословски трудове са свързани с Бог и Света Троица, христологията и връзката между теология и антропология, както и отношението между християнството и неверието”, отбеляза Кардинал Руини.

 

Професор Хайм е 50-годишен и е „считан за част от „новия кръг” ученици на Йозеф Ратцингер – Бенедикт ХVІ, той е консултант на проекта за публикуване на събраните съчинения на Йозеф Ратцингер. Заедно с това, той е монах и богослов, който се занимава активно с разпространението на вярата и теологията сред по-широката публика, чрез поредица от лекции и издаването на редица книги. Двете инициативи са обединени под заглавието „Аудиториум”.

 

Фондацията беше създадена с решение на Бенедикт ХVІ от 1 март 2010 г., в отговор на желанието на много учени, изразено през годините. Една от задачите на академичния комитет към Фондацията е изработването на критерии, по който да бъдат определяни носителите на наградата, станали известни със своята академична дейност и/или със своите изследвания.

 

Източник: Vatican Information Service