Католическа Църква

БЕНЕДИКТ ХVІ КЪМ РОМСКАТА ОБЩНОСТ: ВИЕ СТЕ В ЦЪРКВАТА

На 11 юни следобед Бенедикт ХVІ прие две хиляди роми от различни европейски страни. Те са участници в поклонническо пътуване до Рим и представляват 12- милионната ромска общност в Европа, разпръсната в различни страни от континента.

 

В началото на своето обръщение към тях папата припомни думите, с които Божият раб папа Павел VІ се е обърнал към ромите през 1965 г.: „Вие сте в сърцето на Църквата! Разчувстван, повтарям пред вас: Вие сте в Църквата!”

 

Папата припомни, че тази година се навършват 150 години от рождението на обявеният за блажен представител на ромите Цеферино Хименес Мала, както и 75 години от неговата мъченическа смърт. Бенедикт ХVІ посочи, че блаженият Мала „ви зове да последвате неговия пример и ви показва пътя, по който да поемете – това е пътят на молитвата и на св. Броеница, която той винаги е носил със себе си; на привързаността към Евхаристията и към другите тайнства, на спазването на Божиите заповеди; това е пътят, отдаден на достойнството, благотворителността и щедростта към другите, особено към бедните. Този път ще ви укрепи и ще ви помогне да се противопоставите на сектите и на всякакви други групи, които застрашават вашето общение с Църквата”.

 

Папата продължи с думите: „Вашата история е сложна и на моменти трагична. … Останали без дом, ваш дом е станал целия континент. ... През вековете, за съжаление, сте почувствали горчивината на отхвърлянето, както и на преследването, какъвто е случаят през Втората световна война, когато хиляди мъже, жени и деца изгубват живота си в концентрационните лагери. Този епизод и досега продължава често да бъде забравян”.

 

Папата сподели, че „европейската съвест не трябва да забравя това страдание. Вашия народ никога вече не трябва да бъде обект на насилие, на отхвърляне или презрение! А вие трябва винаги да търсите справедливостта, законността, помирението и да не причинявате страдания на другите”.

 

„Призовавам ви”, възкликва папата, „заедно да напишем нова страница в историята на вашия народ и на цяла Европа. Подобряването на условията на живот, намирането на работа и образование за вашите деца е основата за вашата интеграция, от която ще спечелите и вие, и цялото общество. С вашето активно и искрено сътрудничество, семействата ви ще успеят да се впишат в социалната тъкан на Европа”.

 

Бенедикт ХVІ завърши своето обръщение, призовавайки своите слушатели „да вземат активно участие в евангелизаторската мисия на Църквата, насърчавайки пастирските дейности в техните общности”. В този контекст той подчерта, че „свещениците, дяконите, и посветените личности, които произхождат от вашата етническа група са Божи дар и положителен знак за диалога между местните църкви и вашите общности, който трябва да бъде подкрепян и насърчаван. Изпълнени с вяра се вслушвайте във вашите братя и сестри. Заедно с тях разпространявате ясното и радостно послание на Божията любов сред ромския и другите народи. Църквата иска всички мъже и жени да знаят, че са деца на един Отец и членове на едно семейство”.

 

 

Източник: Vatican Information Service