Католическа Църква

ОТЗИВИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПАТА В ХЪРВАТИЯ

ГОВОРИТЕЛЯТ НА ВАТИКАНА НАСОЧИ ВНИМАНИЕТО КЪМ НЯКОИ ОТ РАЗМИСЛИТЕ НА ПАПАТА В ХЪРВАТИЯ

 

Говорителят на Ватикана отбеляза, че проблемът за съвестта е тема, която присъства все по-често и задълбочено в мислите на папа Бенедикт ХVІ и изказа мнението, че последното изказване на папата по този въпрос е „истински оригинално”. Свещеникът йезуит Федерико Ломбарди, директор на прес-офиса на Ватикана, сподели това в интервю пред „Осерваторе романо”, дадено във връзка с посещението на папата в Хърватия миналата седмица. Говорителят потвърди впечатлението, че посещението е било „много успешно” и посочи, че „то е потвърдило дълбоките, трайни, и здрави връзки между Светия престол и хърватския народ”.

 

Отец Ломбарди изтъкна, че изказаните от папата в Хърватия мисли са били насочени и към по-широка публика, което беше подчертано и от самия Бенедикт ХVІ. „Мога да кажа, че речта на папата пред културните среди на Хърватия беше насочена към цялото общество и че тя се основаваше на някои от най-важните моменти в учението на Светия отец”.  Той допълни, че намира изказаните в тази реч мисли за „истински оригинални”.

 

Отец Ломбарди поясни: „Папата обвърза своите размисли със семействата, което става ясно от акцентните в неговата реч, в които се казваше: Къде се създава и възпитава съвестта на човека – съвестта, вдъхновена от обективните ценности, съвестта като средоточие на диалога, в търсене на истината и доброто? Тя се възпитава през целия живот на човека, още от невръстната му възраст, чрез детските му игри, начина му на забавление, способността му да се сближава с другите, отношенията му с приятелите около него. А това означава, че възпитанието на съвестта, основана на доброто и истината, насочена към съвместното съществуване и участието в позитивен диалог с всички останали е нещо, което продължава през целия живот, и което има отношение към семейната среда, в която се формира основата на човешката личност”.

 

Точните думи на папа Бенедикт ХVІ, на които се позова отец Ломбарди, са следните: „Чрез възпитанието на съвестта Църквата прави своя най-конкретен и ценен принос за обществото. Формирането на съвестта започва в семейството и продължава в енорията”.

 

В интервюто отец Ломбарди характеризира папското учение за семейството като опит да бъде „представена красотата, величието и дълбочината на християнския идеал за семейството”. Тази представа, в която присъстват също духовността и тайнството на брака, е представата за един добре изживян семеен живот – „в радост, плодотворност, и съзидание”. Отец Ломбарди продължи: „Когато папата, както направи в своите речи в Загреб, посочва опасностите (пред семействата) и се опитва да ги предпази от тях, целта му не е да влиза в спорове, а да направи разбираема дълбоката и позитивна християнска представа за семейството и да обясни, че тази представа, която се основа на любовта и разчита на подкрепата на Христос, може да подпомогне „спасението” на най-възвишените ценности в името на цялото човечество.


 

Източник: www.zenit.org