Католическа Църква

ВТОРИ ДЕН ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ В ХЪРВАТИЯ

Бенедикт ХVІ посочи Кардинал Степинац като пример за сила на християнския дух

 

През втория ден от посещението си в Хърватия Бенедикт ХVІ посочи блажения Алоис Степинац като пример за подражание от вярващите. Папата отбеляза, че Кардинал Степинац е бил „готов да загине, но не и да предаде Христа”, както и че животът му е пример за „апостолическа ревност и сила на християнския дух”. Светият отец изказа тези мисли, след като се помоли пред гробницата на Кардинал Алоис Степинац (1898-1960) в катедралата посветена на Успението на Св. Дева Мария и на Св. Стефан в Загреб. Папата присъства на вечернята, отслужена в катедралата, в която взеха участие също епископи, свещеници, миряни и семинаристи. След това папата представи своите размишления за кардинал Степинац, заемал катедрата на Архиепископ на Загреб от 1937 до 1960 г. Кардиналът се противопоставя на Хитлер през Втората световна война и полага усилия за спасяване на евреите, а по време на комунистическия режим на Йосип Броз Тито е подложен на преследване и приема мъченическа смърт. Бенедикт ХVІ нарече блажения Степинац „Безстрашен пастир и пример за апостолическа ревност и сила на християнския дух, чийто героичен живот и днес продължава да озарява вярващите в Хърватския диоцез, поддържайки вярата и Църквата по тези земи”.

 

Папата продължи, отбелязвайки, че „постиженията на този незабравим епископ се дължат на неговата вяра. През целия си живот той беше обърнат към Исус, Когото винаги следваше и Комуто подражаваше, до степен да изтърпи неговите страдания”. „Воден от своята силна християнска съвест, той успя да се противопостави на всяка форма на тоталитаризма, защитавайки евреите, православните и всички преследвани  по времето на нацизма и на фашистката диктатурата, както и своето паство в епохата на комунизма, обявявайки се срещу преследванията и убийствата на свещеници”.

 


Бенедикт ХVІ си тръгна от Хърватия „дълбоко впечатлен”

 

В края на своето посещение в Хърватия, Бенедикт ХVІ отбеляза, че въпреки „краткото време”, той е останал „дълбоко впечатлен” от тази страна. Папата се завърна в Рим на 5 юни след края на своето 16-то пътуване в чужбина, като отбеляза, че визитата го е накарала да се убеди „в силата на вярата на поклонническата Църква в Хърватия в Исус Христос, единственият наш Спасител.”

 

Прощалната церемония, планирана преди отпътуването му от международното летище в Загреб, беше отменена поради лошото време. След това Ватиканът разпространи предварително подготвените бележки на папата, в които той изказва своята увереност, че вярата в Хърватия е „жива и искрена” и отбелязва, че „жизнеността на тази църква трябва да бъде подкрепяна и усилвана. В епохата, в която на пръв поглед отсъстват стабилните и верни на истината опорни точки, християните остават „обединени в Христа”, което има дава възможност да продължат да бъдат „душата” на нацията и да подпомагат развитието и успеха на страната”, отбеляза Светият отец.

 

В своите бележки Бенедикт ХVІ припомни някои от най-важните моменти от своето посещение, спирайки се на срещата си в събота в Националния театър на Хърватия с представители на политическите, културни и бизнес кръгове на страната. Тогава, в своето обръщение, папата подчерта значението на съвестта като „пречка пред всяка форма на тиранията”.

 

„Бенедикт ХVІ също се спря на вечерната молитва, организирана на централния площад в Загреб, посетена от около 200 000 младежи. В своите бележки той посочва, че тогава е видял „обърнатото към бъдещето сияйно лице на Хърватия, озарено от искрената вяра, която прилича на скъп светилник, който сме наследили от нашите предци, за да озарява пътя ни напред”. В обръщението си тогава папата призова младите хора да основат живота си върху Христос и посочи, че „това усилие си струва, въпреки че то изисква готовност за отдаване и саможертва”. Тогава папата призова младите да не се поддават на „обещанията за лесен успех” и да не следват начина на живот, който приема „външния изказ за по-важен от вътрешната дълбочина. Не се поддавайте на изкушението да се доверите на собствеността и на материалните неща. Не се отказвайте от търсенето на истината, която е винаги по-велика, която ни води като небесна звезда по пътя към Христос. Оставете се тази звезда да ви поведе към Божиите висини”, отбеляза папата в заключение.