Католическа Църква

23 май – ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА СВЕТИЯ ОТЕЦ БЕНЕДИКТ XVI КЪМ ДЕЛЕГАЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Госпожо Председател на Парламента,

Уважаеми Членове на Правителството и на различните Институции,

Почитаеми Братя от Православната Църква и от Католическата Църква,

 

Желая да отправя моя поздрав и почитания към официалната делегация на България, водена от Госпожа Председателя на Парламента, дошла според установената традиция в Рим за литургичния празник на Светите Кирил и Методий.

 

Многожеланата среща, която имаме и тази година, ми дава възможността да подчертая духовното и културно значение на тези двама забележителни и многозаслужили пионери на евангелизацията на Европа, чиито фигури са почитани както на Изток, така и на Запад. С безстрашната си проповед по пътищата на Континента те подпомогнаха неговото духовно обновление и поставиха основите на истинския стремеж към свободата и единството на християнска Европа.

 

Кирил и Методий бяха „живо Евангелие“ и красноречив знак за добротата на Господа, затова и свидетелството им достигна по-лесно до хората от тяхното време.

 

На европейските народи, пред които през тези години се отварят нови перспективи за сътрудничество, тези двама велики Светци напомнят, че единството им ще бъде по-крепко, ако се основава на общите християнски корени. И наистина: в цялата история на Европа християнството е централен и градивен елемент. Християнската вяра формира културата на стария Континент и по неотменен начин е свързана с историята му до такава степен, че тази история не би била разбираема, ако не се  познават събитията, характеризиращи първо великия период на евангелизацията и след това – дългите векове, в които християнството придобива все по-значима роля.

 

Затова е важно Европа да расте и в духовен план, следвайки пътя на по-добрата си история. Единството на Континента, което се утвърждава прогресивно в човешкото съзнание и се превръща в политическо направление, съдържа перспективата на голяма надежда. Европейците са призвани да работят за създаването на условия за едно дълбоко единение и за ефективно сътрудничество между народите. За да бъде изградена новата Европа върху солидни основи, не е достатъчно да се мисли само за икономически интереси, а е нужно и да се набляга преди всичко на истинските ценности, базирани на универсалния морален закон, вписан в сърцето на всеки човек.

 

Пожелавам от все сърце моралното и културно наследство на Светите Кирил и Методий да подхранва винаги във всекиго от вас желанието да цените духовното наследство на вашите земи и заедно с това – духа на откритост и на общение, основано на взаимното уважение. Нека тази наша среща да бъде причина за още по-близки отношения на братство и солидарност. Господ да благослови вашата скъпа страна и нейните граждани!