Католическа Църква

„КАРИТАС” ИЗБРА НОВ ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР

На 26 май 2011 г. Международната благотворителна мрежа „Каритас Интернешънъл” избра Мишел Роа за нов Генерал секретар на организацията, който ще работи на този пост в следващите четири години. Роа наследява на този пост Лесли-Ан Найт, Генерален секретар от 2007 г., отказала се от възможността да се кандидатира за втори последователен мандат.

 

В момента Роа е директор за международната дейност на „Секур Католик” (Каритас Франция), след като има 30-годишен стаж във френската благотворителна организация. Роа се е занимавал с глобални въпроси, подобряване на начините на финансирането на проектите за развитие, насърчаването на мира, както и с лобиране пред добивната индустрия, в качеството му на член на Управителния съвет на Инициативата за прозрачност на добивната индустрия.

 

След като беше избран, Роа сподели, че е бил „много развълнуван” от решението и добави: „Бих искал да изкажа благодарността си на Лесли-Ан за извършеното от нея, както и на всички вас за приноса ви към дейността на международната мрежа, чиято цел е да удовлетвори надеждите на бедните хора да подобрят света, в който живеят”.

 

Като Генерален секретар Роа ще работи съвместно с кардинал Оскар Родригес Марадиага, архиепископ на Тегусигалпа в Хондурас, който тази седмица беше преизбран за втори мандат като президент на „Каритас Интернешънъл”.

 

Членовете на „Каритас” са в Рим, където се провежда Общото събрание на Конфедерацията на диоцезните благотворителни организации от целия свят. На събранието беше отбелязана 60-та годишнина от създаването на Конфедерацията, обединяваща 165 католически благотворителни организации от целия свят.
 
Участниците в Общото събрание бяха приети на 27 май 2011 г. и от папа Бенедикт ХVІ. В обръщението си към тях той припомни, че организацията е била създадена от папа Пий ХІІ веднага след края на Втората световна война, с цел да „демонстрира солидарността и загрижеността на цялата Църква към множеството кризисни и конфликтни ситуации по целия свят.” Организацията е била подкрепена и от папа Йоан Павел ІІ, който укрепи контакта между националните асоциации на „Каритас”, както и техния контакт със Светия престол, предоставяйки на „Каритас Интернешънъл” статут на публична юридическа личност. „Това даде възможност на тази международна агенция да заеме специално място в Църковната общност, като тя беше призвана да изпълнява, съвместно с църковната йерархия, мисията на Църквата да свидетелства чрез практическата благотворителност, че любовта е самият Бог.”.

 

 

Източници: Vatican Information Service и www.zenit.org