Католическа Църква

ВАТИКАНЪТ ИЗДАДЕ РЪКОВОДСТВО ЗА ПОДГОТОВКА НА СЕДМАТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА СЕМЕЙСТВАТА ПРЕЗ 2012 Г.


Ръководството „Работа и почивка” е публикувано на седем езика


Една година преди откриването на Седмата Световна среща на семействата през 2012 г., на 27 май Ватиканът издаде ръководство за подготовка на семействата, които ще вземат участие в нея. Книгата е публикувана от Издателството на Ватикана и беше представена от Кардинал Енио Антонели, Председател на Папския съвет за семейството.


Седмата Световна среща на семействата ще се проведе от 29 май до 3 юни 2012 г. в Милано под надслов „Работа и почивка”. Ръководството, което има същото заглавие, беше публикувано на италиански, английски, испански, френски, немски, португалски и полски езици. Книгата е достъпна и в Интернет на италиански език (http://www.family2012.com/it/catechesi.php).


Ръководството включва 10 вероучителни теми, по модела на Lectio Divina, към които са добавени текстове от магистериума и въпроси към двойките и към семейните групи или общности. В книгата са представени и произведения на изкуството.


Архиепископът на Милано Кардинал Диониджи Тетаманци представи книгата като продължение на мислите, изказани от Блажения Йоан Павел ІІ в „Familiaris Consortio” and „Laborem Exercens”. Текстовете за вероучителнише теми са били разработени от диоцеза на Милано и от Папския съвет за семейството.


Кардинал Тетаманци обясни, че „работата и почивката имат важни антропологически измерения за всяко място и за всяко време, като особено силно отражение те имат върху семейната структура”. Той изказа мнението, че католиците трябва да търсят „общи и новаторски” начини, по които да отговорят на предизвикателствата, пред които се изправя всяко семейство.

 


Хуманизиране на времето


Викарийният епископ на Милано Франко Джулио Брамбила е бил координатор на групата, разработила вероучителнише теми. Той обясни, че трите включени в надслова проблема – семейството, работата и почивката „представляват три части, чрез които семейството се отваря към света: работата и почивката са формите, под които семействата обитават социалното „пространство” и човешкото „време”.


„Катехизисът прави опит да разработи темата за напрежението, което съществува между семейството и обществото”, обясни той. „Семейството съществува повече в своя собствен свят, възприеман като частна сфера, докато обществото е мислено повече като сбор от отделните хора.”


Епископ Брамбила отбеляза, че гражданския живот кара семейството да се отдели в отделна област и по този начин прави семейството уязвимо за социалните въздействия. Затова, отбеляза той, „вероучителните теми са обърнати към всекидневния живот и отвореността на семейството към света, като е поставен акцент върху семейството като място на свободна обвързаност.”


Викарийният епископ също така отбеляза, че семействата трябва да се отнасят реалистично към живота в съвременната социална обстановка, където работата и свободното време оказват влияние върху живота на двойката и образованието на децата. От друга страна, добави той, католическите семейства могат да бъдат трансформираща сила, която „да хуманизира времето, налагайки християнския възглед за почивката и особено за честването на неделята”.


В заключение кардинал Антонели представи Програмата за Световния ден  на семействата (http://www.family2012.com/en/programme.php - на английски език), като акцентира върху „специалното внимание, което ще бъде обърнато на децата, които всъщност ще бъдат участници в една паралелна среща”.


Интернет страница на Световната среща на семействата през 2012 г. (на английски): http://www.family2012.com/index.php?l=en

Интернет страница на Папския съвет за семейството (на италиански): www.familia.va

 

Източник www.zenit.org