Католическа Църква

РИМСКИЯТ „ТЕРЕЗИАНУМ” ЧЕСТВА СВОЯТА 75-ТА ГОДИШНИНА

На 19 май 2011 г. Светият отец прие студентите от Богословския факултет „Терезианум” по повод 75-та годишнина от основаването на техния факултет. Отбелязвайки заслугите на академичната институция на кармилитите, папата припомни „обновителното движение, започнало в Църквата в резултат на свидетелството на св. Тереза на Исус и на св. Йоан Кръстни. От него изникнаха идеалът и стремежът към съзерцателен живот, които през ХVІ век, така да се каже, запалиха Европа и целия свят.”

 

В обръщението си към студентите, Бенедикт ХVІ подчерта, че „вашите антропологически и теологически изследвания са наследници на това влияние, те са част от необходимостта мистерията на Христос да бъде приета и разбрана със сърцето, изпълнено с любов и познание. Това означава Исус да се намира в центъра на всичко, на чувствата и мислите ви, на вашата молитва, учение и труд, на целия ви живот.”

 

„Знайте”, продължи той, „че тези години на учение са скъп дар от Божието провидение, дар, който трябва да бъде приет с вяра и да бъде изживян с прилежност като неповторима възможност за израстване в знанието на познанието на Бога”.

 

Папата отбеляза, че „днешният контекст прави много важно задълбоченото изучаване на християнската духовност, върху което трябва да се основава всеки антропологичен извод. Това обучение е наистина важно, защото дава възможност на човек да научи и напредне в тази дисциплина, но това знание е още по-важно в общия културен контекст, който да бъде насочен към духа.”

 

Като отбеляза, че „Църквата продължава да препоръчва духовните упражнения”, Светият отец подчерта, че „всеки човек, и особено тези, приели Божия зов да Го последват отблизо, трябва да бъдат придружавани лично от водач, запознат с доктрината и с Божиите дела; водач, който да може да подпомогне усилията на човека да се защити от обикновения субективизъм и така да му помогне да опознае себе си и да изживее опита в следването на Исуса.”

 

Светият отец помоли студентите да положат всички усилия, за да използват наученото от тях през тези години „в подкрепа на тези, които Божието провидение ще ви повери, като им помогнете да различат и следват Светия дух и ги подкрепите по пътя към пълнотата на благодатта”.

 

Като се спря на срещата им в Рим, Бенедикт ХVІ насърчи студентите „да отворят себе си към универсалното измерение на Църквата, … да sentire cum Ecclesia в хармония с Наследника на Св. Петър и ги призова „да обичат и служат на Църквата всеки ден със страст и вдъхновение”.


 

Източник: Vatican Information Service