Католическа Църква

МЛАДЕЖИТЕ, ГЛАВНИ ГЕРОИ НА 45-ИЯ СВЕТОВЕН ДЕН НА МИРА

На 19 май 2011 г. Папският съвет за справедливост и мир разпространи съобщение за пресата, в което се казва, че папа Бенедикт ХVІ е избрал мотото „Обучение на младежите в справедливост и мир” за предстоящия 45-и Световен ден на мира, който ще бъде отбелязан на 1 януари 2012 г.

 

В съобщението се казва също, че „Това мото е отражение на крайната необходимост днешният свят да се вслуша в следващите поколения и да ги подпомогне за осъществяването на общото благо и за изграждането на социален ред, основан на мира и справедливостта, способен да бъде изражение и да защити фундаменталните човешки права”.

 

„Всяко поколение е длъжно да подготви следващите и да им осигури условията, които ще им позволят свободно и отговорно да дадат израз на стремежа към един „нов свят”. Църквата приветства младите хора, виждайки в тях символ на обещанието за вечна пролет, и издига пред тях Исус като модел на любовта, които „обновява всичко”.

 

„Тези, които са отговорни за провеждането на обществената политика, са призвани да изграждат институции, закони, и среда, проникнати от трансцедентния хуманизъм, които ще дадат възможност на за пълноценна реализация на идващите поколения (вкл. като получат възможност за достойна работа, добро образование и т. н.), както и за изграждането на цивилизация, основана на братската любов, чиято цел е пълноценното осъзнаване на истината, свободата, и осигуряването на справедливост за всички”.

 

„Това е пророческото измерение на мотото, избрано от Св. отец, като логично следствие от необходимостта за „педагогика на мира”, препоръчана в посланието на Йоан Павел ІІ от 1985 г. (когато този ден е проведен под мотото „Мирът и младежта заедно вървят напред”), от 1979 г. ( „За да има мир, нека преподаваме мира”),  и от 2004 г. („Постоянна задача – преподаването на мира”).

 

„Младите хора трябва да полагат усилия, за да може справедливостта и мирът да бъдат постижими в един сложен и глобализиран свят. С тази цел е необходимо установяването на „педагогически алианс” между всички, отговорни за образованието и изграждането на младите хора. Това мото е израз на един важен момент и загриженост, намерили място в учението на Бенедикт ХVІ и изразени в неговите Послания към Световния ден на младежта, в които той говори за необходимостта от истина (през 2006 г., когато денят е проведен под мотото „Мирът е в истината”), размишлява за човешкото достойнство (през 2007, когато мотото е „Човешката личност: Сърцевината на мира”), за семейството (през 2008 г. – „Семейството: Общност на мира”), за бедността (през 2009 – Битката с бедността като път към установяването на мира”), за загрижеността към творението (през 2010 – „Ако се нуждаем от мир, трябва да защитим творението”), и за религиозната свобода (през 2011 г. – „Религиозната свобода: път към мира”), последвано от сегашното мото, обърнато към сърцето и разума на младите хора: „Обучение на младежите в справедливост и мир”.

 

Източник: Vatican Information Service