Католическа Църква

НОВИЯТ БРОЙ 61/ПРОЛЕТ НА СП. "ХРИСТИЯНСТВО И КУЛТУРА"

„Чудовища” и „хорица” на везните – тази метафора Александър Кьосев избира  като отправна точка в анализа си на българската дискусия за сътрудниците на комунистическите тайни служби, който можете да прочетете в новия брой 61/Пролет на сп. „Християнство и култура”. В рамките на същия  дебат Калин Янакиев се спира на проблема за свободата и зависимостта на волята – от средновековието към съвременността. Темата „християнство и общество” е разширена с други два текста: лекцията на френския персоналист Еманюел Муние за християнската вяра и цивилизацията и анализът на Светослав Малинов, посветен на радикалния консерватизъм на Жозеф дьо Местр. Петър Николов-Зиков в рубриката „Християнство и история”  изследва разрояването на царете през българския XIV в., а Мая Минчева анализира практическата теология и теорията на релевантността в преводната теория. Богословско ядро на броя са статиите на митр. Йоан (Зизиулас) по въпросите на православната еклесиология, на прот. Добромир Димитров за брака и общението и на пастир Данаил Игнатов върху Симеон Нови Богослов и богословието на личния опит. В рубриката „Свидетели на вярата” Владимир Градев представя Тайната на Едит Щайн: историята за „обръщането” на една асистентка на Хусерл от философията към вярата и мъченичеството. В броя може да прочетете и медиен обзор на християнските теми в световната преса, представен от Мартин Осиковски. Списанието е илюстрирано с непубликувани досега портрети на атонски монаси, предоставени от архива на проф. Михаил Енев.

 

ХРИСТИЯНСТВО И КУЛТУРА, БР. 61/ПРОЛЕТ

СЪДЪРЖАНИЕ


ХРИСТИЯНСТВО И ИСТИНА
1. митр. Йоан Зизиулас. Въпроси на православната еклисиология
2. прот. Добромир Димитров. Брак и общение
3. паст. Данаил Игнатов – Симеон Нови Богослов и богословието на личния опит

 

ХРИСТИЯНСТВО И ОБЩЕСТВО
4. Еманюел Муние. Християнската вяра и цивилизацията
5. Светослав Малинов. Радикалният консерватизъм на Жозеф дьо Местр

 

ХРИСТИЯНСТВО И ИСТОРИЯ
6. Петър Николов-Зиков. Разрояването на царете – девалвация на титлата или промяна на политическия модел през българския ХІV век.

 

СВИДЕТЕЛИ НА ВЯРАТА
7. Владимир Градев. Тайната на Едит Щайн

 

ФИЛОСОФСКО-ЕТИЧЕСКИ ДЕБАТ
8. Калин Янакиев. Свобода или зависимост на волята: средновековната и съвременната версия на един философско-етически дебат
9.  Александър Кьосев - „Чудовища” и „хорица” на везните. Българската дискусия за сътрудниците на комунистическите тайни служби и възможността за морална оценка, прошка или заклеймяване (Първа част)
10. Ричард Суинбърн. Бог и моралът

 

ХРИСТИЯНСТВО И НАУКА
11. Мая Минчева. Практическата теология и теорията на релевантността в преводната  теория

 

ПРЕГЛЕД
12. Мартин Осиковски. Медиен обзор на християнската тема в световния печат (януари – март 2011)

 

ГАЛЕРИЯ
13. Професор Михаил Енев