Католическа Църква

БЕНЕДИКТ ХVІ ОПРЕДЕЛИ ТИТУЛЯРИТЕ НА ДВА ВАЖНИ ПОСТА ВЪВ ВАТИКАНА

На 10 май 2011 г. папа Бенедикт ХVІ обяви имената на хората, които ще заемат два ключови поста в администрацията на Ватикана.

 

Архиепископ Фернандо Филони беше назначен за нов Префект на Конгрегацията за евангелизация на народите. На този пост той наследява Кардинал Иван Диас, който се оттегли на 75-годишна възраст, поради влошено здравословно състояние. Архиепископ Фелони е опитан Ватикански дипломат, като е заемал постовете на Апостолически нунций в Ирак по време на войната в страната, през 2006 г. за кратко е нунций във Филипините, преди да се завърне през 2007 г. в Рим, където е назначен за заместник-държавен секретар на Ватикана. Архиепископ Филони е 65-годишен, роден в Мандурия, Италия. Ръкоположен е за свещеник през 1970 г., а за епископ – през 2001 г. от блажения Йоан Павел ІІ.
Известна и под името Propaganda Fide, Конгрегацията за евангелизация на народите е една от най-важните и влиятелни дикастерии в Курията, която отговоря за разпространението на Евангелието и за мисионерската дейност по света. Създадена през 1659 г., в момента Конгрегацията се състои от 49 члена – 35 кардинали, пет архиепископа, двама епископи, четирима директори на папските мисионерски общества и трима генерални настоятели. Към нея функционира и консултативна колегия, членове на която са представители на различни страни.

Много българи са учили през вековете като стипендианти на "Пропаганда фиде". Един от най-изявените сред тях е  епископ Петър Парчевич.

На мястото на Архиепископ Филони като заместник-държавен секретар, Светият отец назначи Архиепископ Джовани Анжело Бекиу, който до този момент заема поста на Апостолически нунции в Куба. Заместникът на Държавния секретар, наричан също sostituto, е един от двамата заместници на Държавния секретар, в момента - Кардинал Тарчизио Бертоне. Архиепископ Бекиу ще управлява отдела за общи въпроси в Секретариата, което е единият от двата отдела в него. Отделът за общи въпроси наподобява министерство на вътрешните работи, а неговият ръководител работи в тясно сътрудничество със Светия отец. Ръководител на другия отдел – за връзки с държавите - е Архиепископ Доминик Мамберти.
Архиеписктоп Бекиу е на 62 години, роден е в Патада, Италия. Ръкоположен е за свещеник през 1972 г., а през 2001 г. – и за епископ. В дипломатическата служба на   Ватикана постъпва през 1984 г., работил е като дипломат в различни африкански страни, САЩ, Нова Зеландия, Великобритания и Франция. През 2001 г. е назначен за Апостолически нунций в Ангола и Сао Томе и Принсипи. През 2009 г. е назначен за представител на Ватикана в Хавана, Куба от папа Бенедикт ХVІ.