Католическа Църква

ПАСТИРСКО ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ В АКВИЛЕЯ И ВЕНЕЦИЯ

На 7 и 8 май 2011 г. папа Бенедикт ХVІ направи пастирско посещение в италианските градове Аквилея и Венеция. Той пристигна в Аквилея на 7 май следобед, където направи обръщение към гражданите, в което отбеляза, че желае да отдаде почит на „тази благословена земя, напоена с кръвта и мъченичеството на много свидетели на вярата”, обръщайки се с молитва към „свещените мъченици на Аквилея да утешат в Църквата смелите и изпълнени с вяра Христови ученици, които са Му били представени”. Светият отец продължи обръщението си към гражданите, казвайки: „На тази среща с вас днес бих искал да отдам почитта си на богатата и древна традиция на този град, но преди всичко останало бих искал да ви уверя в дълбоката вяра на вашите предци, която днес вие можете да преоткриете и защитавате, изповядвайки тази фундаментална истина с духовна ревност. Човечеството може да получи надежда и бъдещето единствено от Христос, само в Него то може да има истинско опрощение, справедливост и мир”.

 

На 7 май вечерта папата пристигна във Венеция, където направи обръщение към гражданите от площад Сан Марко. В началото на своето обръщение Светият отец припомни „славните синове на Венеция”, станали папи - „патриарх Албино Лучани, станал папа под името Йоан Павел І; патриарх Анджело Джузепе Ронкали - папа Йоан ХХІІІ, издигнат пред олтара на Църквата и обявен за блажен, и патриарх Джузепе Сарто, станал по-късно свети папа Пий Х”.

 

На 8 май папата отслужи литургия в базиликата „Сан Марко” и след това направи обръщение към вярващите. Заедно със свещениците, религиозните мъже и жени и вярващите миряни, на срещата присъстваха и игумена и монасите от Арменската общност на Венеция, митрополит - архиепископ Генадиос (Лимурис) от Гръцката православна църква в Италия и Малта, епископ Нестор (Сиротенко) на  Корсун от Руската православна църква в Италия, както и представители на лутеранската и англиканската общности в града.

 

Вечерта на 8 май вечерта папа Бенедикт ХVІ се срещна в базиликата „Св. Мария на здравето” във Венеция (в превод на български базиликата е позната още като „Св. Богородица на избавлението”, заради чудотворното избавление от чума) с представители на културата, изкуството и икономиката от града.

 

На тази среща Светият отец разви своите размисли върху три думи, определени от него като „метафори, достойни за размисъл”. Тези три думи са свързани с Венеция и с базиликата, в която се провеждаше срещата – първата дума е „вода”, втората  - „здраве”, а третата „Serenissima” (ведра – титул, използван за Венецианската република).

 

Спирайки се на факта, че Венеция е „град на водата”, Бенедикт ХVІ представи своите размисли върху тази дума: „тази дума не означава, че Венеция е „течен” град, а че той е град на „живота и красотата”… Това включва разграничението между „течния град”, символ на център на културата, което изглежда все по-относително и мимолетно, и град, способен постоянно да се обновява в своята красота, привличащ благотворните извори на изкуството, познанието и близостта между хората и народите.”

Спирайки се на втората дума, папа обясни, че със „здраве” се описва една всеобхватна и вътрешно цялост. Тази дума включва всичко от това „да се чувстваш добре”, което ни дава възможност да спокойно да работим, учим или прекарваме почивката си, до „salus animae”, здравето или спасението на душата, от което зависи вечния ни живот … Исус ни разкри, че Бог обича живота и е пожелал да го освободи от всяко отрицание, дори и от най-радикалното, от духовната поквара, от греха - отровния корен, който може да зарази всичко друго. По тази причина Исус може да бъде описан като „Здравето” на човечеството. … Исус спасява човечеството, Той го потопява в чистия и ободряващ поток, което спасява физика и психиката на човечеството и го освобождава от неговата духовна „парализа”. Той лекува човечеството от твърдостта на неговото сърце, от егоистичната му изолация и го кара да усети открие истинската среща със себе си, да се изгуби сред Божията любов и в близостта на ближните си”.

 

Накрая, третата дума „Серенисима”, прозвището на Венецианската република „ни говори за цивилизация, основана на мира, на взаимното уважение, разбиране и приятелство”. В размислите си върху тази дума папата отбеляза, „Венеция има дълга история и богато човешко, духовно и артистично наследство, което и днес може да бъде ценен принос за по-доброто бъдеще на хората и за техните съвместни усилия. Затова и този град не трябва да се страхува и от другото достойнство, свързано с покровителството на св. Марк - Евангелието. Евангелието е най-голямата трансформираща сила в този свят, без да бъде нито утопия, нито идеология”.

 

На сбогуване, папата отправи поздрави към еврейската общност на Венеция, към живеещите в града мюсюлмани, както и към „Църквата на поклонниците тук и навсякъде в диоцеза Тривенто”.

 

В края на посещението си Бенедикт ХVІ освети параклиса на „Пресветата Троица”, възстановен наскоро и официално откри Библиотеката Studium Generale Marcianum. След това той отпътува за венецианското летище „Марко Поло”, откъдето се завърна в Рим.

 


Източник: Vatican Information Service