Католическа Църква

ЕДИН МИЛИОН ПОКЛОННИЦИ СЕ СЪБРАХА ЗА НАЙ-ГОЛЯМАТА БЕАТИФИКАЦИЯ

Повече от 1 милион поклонници взеха участие в най-голямата беатификация в историята на Рим. В момента, в който папа Бенедикт ХVІ изчете формулата за беатификацията по площад „Св. Петър” и околните улици, където се бяха събрали хиляди хора, се чуха радостни аплодисменти: „Обявяваме, че достойният Божи раб Йоан Павел ІІ от днес нататък следва да бъде наричан Блажен, както и че неговият празник следва да бъде отбелязван, при спазване на установените от закона правила, на 22 октомври всяка година”, изчетена на латински език папата.

 

В този миг от главната ложа на Базиликата „Св. Петър” се развя голямо знаме с изображение на усмихнатия Карол Войтила, създадено въз основа на негова снимка от 1995 г. Поклонниците, много от които от Полша, не можеха да сдържат сълзите ски.

 

Шествието с реликвата, под форма на ампула от кръвта на Карол Войтила, беше водено от сестра Мари Симон-Пиер, монахинята от Франция, чието чудодейно изцеление от Паркинсонова болест направи възможен процесът по беатификация и от сестра Тобиана, полска монахиня, помагала на личния лекар на Йоан Павел ІІ.

 

Площадът „Св. Петър” беше отворен за посетители към 14.00 часа следобяд, няколко часа преди предвиденото за 17.30 ч. начало на церемонията, в очакване на голямото множество.

 

На площада бяха представени и „силните” на деня – на церемонията присъстваха 87 делегации от различни страни, държавните и правителствени ръководители, представители на кралски семейства. Италия беше представена от президента Джорджо Неаполитано и от министър-председателя Силвио Берлускони, Полша – от президента на страната Бронислав Коморовски, а Европейската комисия – от Жозе Мануел Дурао Барозу.

 

От страна на Израел присъстваше Йоси Пелед, член на Кнесета, спасен по време на Холокоста от белгийско католическо семейство. Преди церемонията той отбеляза „особената значимост на това събитие, тъй като Йоан Павел ІІ беше роден в епоха, в която антисемитизмът беше възможен, но той се противопостави и отправи предизвикателство към силите, които искаха да поробят човешкия род. Мексико беше представен от президента Фелипе Калредон, а Хондурас – от Порфирио Лобо. На церемонията присъстваха и представители на пет кралски семейства –на Испания, Белгия, Люксембург, Лихтенщайн и Обединеното кралство.

 

Съединените щати бяха представени от посланика на страната към Св. престол Мигел Диас, а Франция от министър-председателя Франсоа Фийон. Сред гостите беше и председателя на Народното събрание на България госпожа Цецка Цачева. Събитието беше отразено 2300 журналисти и 1300 телевизии. 

 

Източник: www.zenit.org