Католическа Църква

БЕНЕДИКТ ХVІ: ЙОАН ПАВЕЛ ІІ ПОМОГНА НА ХРИСТИЯНИТЕ ДА НАДМОГНАТ СТРАХА

Ватикана, 1 май 2011 г.

 

Папа Йоан Павел ІІ даде кураж на християните да не се страхуват от своята вяра и да изживяват истината, отбеляза папа Бенедикт ХVІ по време на месата за беатификация на неговия предшественик, която беше отслужена вчера.

 

Папата се обърна към повече от един милион поклонници, събрани на площад „Св. Петър” и околните улици по време на церемонията по беатификация на полския папа, който често се обръщаше към християните с думите: „Не се страхувайте!”.

 

Бенедикт ХVІ отбеляза „Чрез свидетелството на своята вяра, чрез своята любов и апостолски кураж, подпомогнат от голямата си човешка харизма, този достоен син на Полша помогна на вярващите от целия свят да престанат да се страхуват да се нарекат християни, да обявят принадлежността си съм Църквата, да свидетелстват за Евангелието”. Папата добави „Той ни призоваваше да не се страхуваме от истината, защото само истината може да защити свободата. Йоан Павел ІІ ни даваше сили да вярваме в Христа, защото Христос е Redemptor hominis, Изкупителят на човека”.

 

Бенедикт ХVІ продължи като каза, че неговият предшественик е подкрепял тези свои думи с личния си пример. Той откри за Христос обществените, културните и икономическите системи, той се обърна към тях със силата на титан, сила, която той извличаше от Бог – вълна, която не можеше да бъде спряна”. Той припомни, че Карол Войтила, сега блажен Йоан Павел ІІ ни учеше, че „човекът е пътят на Църквата, а Христос е пътят на човека”.

 

„С това послание, завещано от Втория ватикански събор и от неговия ръководител, Божия раб папа Павел VІ, Йоан Павел ІІ преведе хората към Бога през прага на третото хилядолетие, наречен от него с Божията помощ „Праг на надеждата”.

 

„Той възстанови истинският образ на християнството като религия на надеждата, която трябва да бъде изживяна през историята в очакване на Второто пришествие, в лично и общностно съществувание - обърнати към Христос, давайки цялост на  човечеството и изпълняваща надеждите ни за справедливост и мир”, отбеляза Светия отец.

 

Почитта към Дева Мария
Папата отбеляза, „Всички сме щастливи, че беатификацията на Йоан Павел ІІ се извършва в първия ден от месеца на Дева Мария. Всички ние, част от Божия народ - епископи, свещеници, дякони, миряни, посветени братя и сестри, вървим по своя поклоннически път към небесното царство, където ни очаква Дева Мария, съвършено свързана с тайнството на Христос и на Църквата”. Бенедикт ХVІ отбеляза, че неговият предшественик е „съзнавал много ясно”, че „Божията майка е пример и образ за святост за всеки християни и за цялата Църква”.


 

Безгранична благодат
Бенедикт ХVІ припомни: „Преди шест години ние се бяхме събрали на този площад по повод погребението на папа Йоан Павел ІІ. „Тъгата ни от неговата загуба бе дълбока, но още по-дълбоко беше усещането ни за неизмерима благодат, снишила се над Рим и над целия свят, благодат, която следваше целия живот на моя предшественик и намерила израз в неговото свидетелство и страдания.” Позовавайки се на личните си спомени, папата отбеляза, „че личното ми служение също беше подкрепено от духовната му дълбочина и от богатите му прозрения. А примерът на неговата молитва ме впечатляваше и въздигаше – той беше изпълнен с Бог във всичките си всекидневни действия. Той остана верен на Бог и по време на своите страдания, когато силите му го напускаха, той беше като „камък”, както е изисквал Христос. Неговата дълбока човечност, основана на единението му с Христос, му позволи да продължи да води Църквата и да предаде на света своето послание, станало още по-красноречиво във времето, когато физическите му сили го напускаха.”

 

Светият отец завърши: „Изпълнен с уважение към каноничните норми на Църквата, исках процесът по неговата беатификация да се придвижва напред с разумна бързина. Този дългоочакван ден настъпи, настъпи бързо, защото това беше желанието на Господ:  Йоан Павел ІІ е блажен”.

 


Източник: www.zenit.org