Католическа Църква

БЕАТИФИКАЦИЯ НА ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ ІІ - 1 МАЙ 2011, НЕДЕЛЯ НА БОЖИЕТО МИЛОСЪРДИЕ

НА НАШИЯ САЙТ В ПОЛЕТО "ВИДЕО" МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ НА ЖИВО ВСИЧКИ БОГОСЛУЖЕНИЯ ОКОЛО БЕАТИФИКАЦИЯТА НА ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ ВТОРИ И МОЛИТВИТЕ НА БДЕНИЕТО ТАЗИ ВЕЧЕР.

 

 

СЛЕД КАТО ОТВОРИТЕ ПРОЗОРЕЦА "ВИДЕО", ИЗБЕРЕТЕ ЕЗИКА, НА КОЙТО БИХТЕ ЖЕЛАЛИ ДА СЛЕДИТЕ КОМЕНТАРИТЕ НА СЛУЖБИТЕ. СРЕШУ ВСЕКИ ЕЗИК ИМА ДВЕ ВЪЗМОЖНОСТИ: "MAXI" И "MINI", СЪОТВЕТНО ЗА ПО-БЪРЗА ИЛИ ПО-СЛАБА ИНТЕРНЕТ ВРЪЗКА.

 

 

СЛЕД ТОВА МОЖЕТЕ ДА ИЗБЕРЕТЕ "MENU" ИЛИ "LIVE", СЪОТВЕТНО ЗА ИЗБОР НА ВИДЕОМАТЕРИАЛИ ПРОДГОТВЕНИ ОТ ВАТИКАНСКИЯ ТЕЛЕВИЗИОНЕН ЦЕНТЪР НА СЪОТВЕТНИЯ ЕЗИК ИЛИ ИЗЛЪЧВАНЕ НА ЖИВО (АКО ИМА СЛУЖБА В МОМЕНТА).

 

 

 

ПРОГРАМА: 

1. Бдение, 30 април (Циркус Максимус, 21.00 – 23.30 ч.)
Служението ще бъде разделено на две части. Първата част ще бъде посветена на спомена за словата и делата на Йоан Павел ІІ. След това ще има тържествена процесия, следваща иконата на Богородица Закрилница на римския народ, в която ще вземат участие представители на всички енории от диоцеза. Начело на процесията ще бъдат Хоакин Наваро-Валс и Кардинал Станислав Дживиш, близки сътрудници на папата, както и сестра Мари Симон-Пиер, чието чудодейно излекуване откри пътя за беатификацията на Йоан Павел ІІ. Първата част от честването ще завърши с изпълнението на химна „Тотус Туус” (Изцяло Твой), композиран за 50-та годишнина от свещеническото ръкоположение на Йоан Павел ІІ.
Втората част ще бъде посветена на Светлите тайни на Светата броеница, въведени по времето на Йоан Павел ІІ. След химна „Отворете дверите пред Христос”, встъпителни думи ще произнесе кардинал Валини, който ще направи обобщение на духовните и пастирски заслуги на Йоан Павел ІІ. След това измолването на броеницата ще бъде съпроводено с преки включвания чрез  пряка връзка с петте мариански светилища по света. Всяка една от петте тайни на Светата броеница ще бъде свързана с молитва за Йоан Павел ІІ. Молитвата в светилището в Лагниевники, Краков, ще бъде посветена на младежта; молитвата в светилището на Кавекамо, Бугандо, Танзания – на семейството; молитвата в светилището на Светата Дева от Ливан в Хариса - на евангелизацията; молитвата в базиликата на Света Мария от Гваделупа в Мексико сити – на надеждата и мира между народите, а молитвата в Светилището във Фатима – на Църквата.
В края на бдението Бенедикт ХVІ ще произнесе края на молитвата и ще даде на всички участници своя апостолически благослов, което ще бъде предавано пряко от Апостолическия палат.

 

2. Меса за Беатификацията, 1 май, неделята след Великден или на Божията милост (Площад „Св. Петър”, 10.00 ч. - подготовка; 11.00 ч. - меса, отслужена от Светия отец).
Тържествената литургия за беатификацията ще бъде предшествана от едночасова подготовка, по време на която вярващите ще измолят броеницата на Божията милост, въведена от Света Мария Фаустина Ковалска, близка на сърцето на  блажения Йоан Павел ІІ. Подготовката ще завърши с призоваване на Божията милост за света, с изпълнението на химна “Jezu ufam tobie”.  Той ще бъде последван от меса, в която ще бъде четен текстът за неделята след Великден. В края на ритуала за беатификацията ще бъде вдигнато булото пред изображението на новоогласения Блажен, по време на което ще бъде изпълняван химн, посветен на него, на латински език.

 

3. Благодарствена меса. Понеделник, 2 май (отслужвана от Държавния секретар кардинал Тарчизио Бертоне, Площад Св. Петър, 11.30 ч.).