Католическа Църква

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ „УРБИ ЕТ ОРБИ” НА ПАПА БЕНЕДИКТ XVI

„На Твоето възкресение, о Христе, се радват небето и земята”

 

Драги братя и сестри от Рим и от целия свят!


Утринта на Пасха ни донесе отново древната и винаги нова вест: Христос възкръсна! Ехото на това събитие, започнало в Йерусалим преди двайсет века, продължава да ехти в Църквата, която носи в сърцето си трепетната вяра на Мария, Майката на Исус, на Магдалина и на другите жени, които първи видяха празния гроб, вярата на Петър и на другите апостоли.


До днес, дори в нашата ера на ултратехнологични комуникации, вярата на християните се основава на тази вест, на свидетелството на онези сестри и на онези братя, които първи са видели поваления камък и празния гроб, после мистериозните свидетели, които заявявали, че Исус, че Разпънатия бил възкръснал; всъщност Той сам, Учителя и Господа, жив и осезаем се явил на Мария Магдалина, на двамата апостоли в Емаус и после на останалите единадесет, събрани в горницата (срв. Марк 16, 9-14).


Възкресението на Христос не е плод на спекулация или на мистично преживяване. То е събитие, което със сигурност надхвърля историята, но което се случва в определен исторически момент, оставяйки  незаличим отпечатък. Светлината, която заслепила войниците, поставени да пазят гроба на Исус, прекоси времето и пространството. Тя е различна светлина, божествена, която разпръсна мрака на смъртта и донесе в света блясъка на Бога, блясъка на Истината и на Доброто.


Както лъчите на пролетното слънце карат пъпките по клоните на дърветата да се покажат и да се разтворят, така лъчите произлизащи от Възкресението на Христос дават сила и смисъл на всяка човешка надежда, на всяко очакване, желание, проект. Затова цялата Вселена днес се радва въвлечена в пролетта на човечеството, като препредава безмълвния хвалебствен химн на творението. Пасхалното Алилуия, което ехти в Църквата, поклонник в света, изразява мълчаливото хвалебствие на вселената и най-вече на копнежа на всяка човешка душа искрено отворена за Бога, или признателна на Неговата безкрайна доброта, красота и истина.


„На Твоето възкресение, о Христе, се радват небето и земята”. В тази покана за възхвала, която се издига от сърцето на Църквата, небесата отговарят напълно: хорът на ангелите, на светците и на блажените веднага се присъединява към нашето пение. В небето всичко е мир и утеха. Но за съжаление, не е същото на земята. Тук в нашия свят, пасхалното Алилуия е в контраст с риданията и виковете, които идват от места в болезнени ситуации: мизерия, глад, болести, войни, насилие. И все пак, именно заради това Христос е умрял и възкръснал! Умрял е и заради нашите днешни грехове и е възкръснал също така за спасението на нашата днешна история. Затова, моето послание иска да достигне до всички, като пророческо послание да достигне най-вече до народите и обществата, които са в изпитание, така че Христос Който възкръсна да им отвори път на освобождение, справедливост и мир.


Нека се възрадва земята, която първа е била огряна от светлината на Възкръсналия! Блясъкът на Христос да достигне също и народите на близкия изток, така че светлината на мира и на човешкото достойнство да победи мрака на разделението, омразата и насилието. В Либия, дипломацията и диалога да заемат мястото на оръжията и в сегашната конфликтна ситуация да се отворят пътищата на хуманитарните конвои, които да помогнат на пострадалите от конфликта. В страните на северна Африка и на близкия изток, всички граждани, а по-особено младите,  да се отдадат на изграждането на общото благо и на общество, в което бедността да бъде победена и всяко политическо решение да бъде вдъхновено от респекта  към човешката личност. Нека до всички бежанци и имигранти, произхождащи от различни африкански страни, които са били принудени да напуснат своите близки, да достигне солидарността на всички. Хората с добра воля да бъдат осветлени, да отворят сърцата си за гостоприемство, така че в солидарност и конкретно да бъдат посрещнато належащите нужди на множеството ближни, а на всички които пребъдват в щедри усилия и дават пример в това отношение да получат нашата подкрепа и признателност.


Нека се възстанови гражданското съжителство сред населението в Бряг на слоновата кост, където спешно е необходимо да бъде поет пътя на помирението и прошката за да бъдат излекувани дълбоките рани от скорошните конфликти. Да намери утеха и надежда земята на Япония, докато посреща драматичните последствия от земетресението, както и страните, които през последните месеци са били засегнати от природни бедствия донесли мъка и страдание.


Да се възрадват небето и земята заради свидетелството на всички, които страдат от противоречия, или даже от преследвания, заради вярата в Господ Исус. Вестта за Неговото славно Възкресение да ги изпълни с кураж и доверие.


Драги братя и сестри! Христос възкръсна и върви пред нас към новото небе и новата земя (срв. Откр 21,1), където най-накрая всички ще живеем като едно семейство, синове на един Отец. Той е с нас до свършека на света. Вървим след Него, в този изстрадал свят, като пеем Алилуия. В сърцето ни има и радост и мъка, на лицето ни усмивка и сълзи. Такава е нашата човешка действителност, но Христос възкръсна и е жив и върви с нас. Затова пеем и вървим, верни на призванието си в този свят с поглед обърнат към небесата.


Честита Пасха на всички!