Католическа Църква

В МАЛТА БЕНЕДИКТ БЕНЕДИКТ ХVІ

Ще продължа моята битка, но не срещу Църквата, а срещу педофилията” - Лорънс Греч, говорител на жертвите на сексуално насилие, пред журналисти след срещата си с папа Бенедикт XVI

(AFP-PHOTO/di-ve.com).

 

”Папата се моли и плака, заедно с нас”, разказва Лорънс Греч, говорител на жертвите, което значително променя „студения и безстрастен” публичен образ на папата. „Бенедикт XVI пое върху себе си стореното от други”, разказва говорителят. „Казах му, че исках извинение, защото бях разгневен. Гневът ми внезапно премина и аз останах доволен от моята среща с папата. Ще продължа моята битка, но не срещу Църквата, а срещу педофилията”.
Преди един месец, в послание адресирано до католиците в Ирландия, Бенедикт XVI заговори за „срама” и „угризенията” на цялата Католическа църква заради педофилски деяния.
В Малта срещите с жертвите са преминали „в наситена и вълнуваща, но тържествена атмосфера”, както я описва отец Ломбарди и те са били последвани от общо произнасяне на молитвата „Отче наш” на малтийски език, заедно с всички участници в срещата.

 

В неделя следобед, по време на непредвидената от протокола среща, папата изрази „своя срам и съжаление”.

 

Разкритията от последните месеци за случаи на педофилия, извършени от представители на духовенството в Ирландия и Германия, направиха папската визита в Малта още по-очаквана. В неделя, както и при посещенията си в САЩ и в Австралия през 2008 г., папа Бенедикт XVI се срещна с жертви на педофилия в апостолическата нунциатура в Рабат, където папата пристигна в неделя следобед, след като отслужи меса в Ла Валета (столицата на Малта).

Тези срещи, които не бяха вписани в предварителната официална програма на папата, продължиха около двадесетина минути в капелата на нунциатурата, далеч от телевизионните камери и медийната шумотевица. След мълчалива молитва на колене, папата е разговарял лично с всеки от осемте младежи, жертви на сексуално насилие от страна на малтийски свещеници. Според отец Федерико Ломбарди, официален говорител на Светия престол, папата е изслушал младите хора с голямо внимание, „споделил е дълбоката си емоция от техните разкази и е изразил своя срам и съжаление заради страданията, причинени на жертвите и на техните семейства”.

 

Бенедикт XVI се помоли всички жертви да постигнат изцеление

 

Според Св.Престол папата е уверил жертвите, че Църквата прави и ще продължи да прави всичко, което е във властта й, за да разследва всички жалби и да предаде на правосъдието виновните за тези злоупотреби, както и за да предприеме ефективни мерки, гарантиращи сигурността на младите хора.
В духа на своето писмо до ирландските католици, Бенедикт XVI  се помоли всички жертви да постигнат изцеление и помирение, което ще им позволи да заживеят с нова надежда.

 

В-k. "Ла Кроа", Бруно Бове и Фредерик Муние, Ла Валета