Католическа Църква

„СТАРОМОДЕН” ОБИЧАЙ ЛИ Е ЦВЕТНИЦА, ПОПИТА ПАПАТА

В своята проповед папата предложи своите размисли си за силите, които движат човека

 


 

Придружен от хиляди поклонници, развяващи палмови клонки като възпоминание за входа на Исус в Иерусалим, Бенедикт ХVІ в своята проповед попита дали символът на тази литургия е само „ритуал” и „старомоден обичай”. Отговорът на този въпрос може да бъде разбран само ако сме наясно „какво Исус е искал да извърши и какво всъщност е извършил”.


 

Така Светият отец започна проповедта си на Цветница, в края на отслужената от него меса в неделята преди Великден на площад Св. Петър. С тази меса папата, който в събота навърши 84 години, постави началото на литургичния цикъл от Страстната седмица. Връщайки се към входа на Исус в Иерусалим, папата отбеляза, че Исус „е знаел, че това което го очаква е новата Пасха, в която самият Той ще заеме мястото на жертвения агнец, отдавайки се на Кръстна смърт”.


 

„Той знаеше, че завинаги ще отдаде Себе Си в тайнствения дар на хляба и виното и така ще открие пред хората дверите към новото освобождение, към единението с живия Бог. Той следваше своя път към висините на Кръста, воден от саможертвена любов”, отбеляза папата. „Крайната цел на Неговото пътуване бяха Божиите висини, до тези висини Той искаше да издигне всяко човешко същество.”


 

„Смисълът на днешното шествие е то да бъде образ на нещо по-дълбоко”, сподели папа Бенедикт ХVІ. Смисълът му е да ни „накара да разберем, че заедно с Исус, ние сме поели по трънливия път, който ще ни изведе до живия Бог. Това е истинското извисяване. Това е пътуването, което Исус ни приканва да извършим.”


 

Епископът на Рим продължи проповедта си, обяснявайки, че подобно извисяване може да бъде постигнато само с Божията подкрепа. „Човечеството е постигнало толкова много неща: днес ние можем да летим! Можем да се виждаме, да се чуваме и да разговаряме от най-отдалечените точки на земята. Могъща обаче остава силата на гравитацията, която ни държи на земята. Увеличаването на нашите способности води до увеличаване не само на доброто. Увеличава се и злото, което се проявява като заплашителни бури през историята. Границите ни остават непроменени – трябва само да помислим за бедствията, причинили толкова големи страдания на човечеството през последните месеци.


 

„Човекът се намира по средата между две гравитационни сили – всичко зависи от способността ни да преодолеем гравитацията на злото, с което да станем свободни за пълното привличането на Божиите гравитационни сили, които ни превръщат в истински, които ни издигат и ни даряват истинската свобода.”


 

„Силите на човека са слаби и немощни, за да въздигнат сърцата ни до Божиите висини”, продължи папата. „Не можем да извършим това сами. Горделивостта да си мислим, че можем да постигнем това ни тегли надолу и ни отделя от Бог. Само Бог може да ни възвиси и точно това е извършил Христос на Кръста”.


 

Светия отец завърши своята проповед с подкана да покажем на Христос своят стремеж към праведност. „Ние сме поклонници, придружавани от Бог по пътя към висините”, отбеляза той. „Стремим се да имаме невинни сърца и чисти ръце, да търсим правдата и Божието лице. Нека покажем на Бог нашето желание да бъдем праведни, нека се помолим: „Възвиси ни. Пречисти ни”.


 

Източник: www.zenit.org

 

 

б.р.

Неделята отбелязваща тържественото влизане на Исус в Иеруслим у нас е прието да се нарича Цветница или Връбница, тъй като в литургичния ритуал посрещаме Исус с върбови клонки или цветя. На запад е прието посрещането да се извършва с палмови клонки и оттам в западните езици празникът се споменава като Палмова неделя.