Католическа Църква

ДЕНЯТ НА БЛАЖЕНИЯ ЙОАН ПАВЕЛ ІІ ЩЕ СЕ ЧЕСТВА НА 22 ОКТОМВРИ

Блаженият Йоан Павел ІІ ще бъде честван в църковните календари на Рим и Полша на 22 октомври, съгласно декрет, издаден от Конгрегацията за Божествения култ и тайнствата. Декретът, който признава „изключителния характер на беатификацията на папата, има за цел да установи литургичното чинопоследование, известно като "обред", към този, който ще бъде прогласен като блажен Йоан Павел ІІ”. Покойният папа ще бъде беатифициран (обявен за блажен) на 1 май във Ватикана.

 

Обичайно отслужването на Благодарствени меси след беатификацията, е ограничено до местата, където блаженият е живял или работил, но в сегашния случай се дава разрешение благодарствени молитви да бъдат отслужвани и от другите поместни църкви по света през годината след беатификацията на папата. Датите за благодарствените меси, които ще бъдат отслужвани до 1 май 2012 г., трябва да бъдат определени от диоцезния епископ за съответния диоцез или от настоятелите на религиозните конгрегации и монашески общности.

 

Новоогласеният блажен ще бъде честван на 22 октомври, като този ден ще бъде автоматично включен в литургичния календар на диоцезите на Рим и Полша, а останалите поместни църкви и религиозни общности могат да поискат по надлежния ред установен от Каноническото право този ден да бъде включен и в техните литургични календари. Църквите, в които датата ще бъде добавена към техния литургичен календар, автоматично ще имат правото и да посветят църква на името на Йоан Павел ІІ, докато за другите поместни църкви ще се изисква разрешението на Светия престол.


 

Източник: Vatican Information Service и www.zenit.org