Католическа Църква

ПРОГРАМА ЗА БЕАТИФИКАЦИЯТА НА ЙОАН ПАВЕЛ ІІ

Прес-службата на Ватикана организира пресконференция, на която представи хода на подготовката и програмата за беатификацията на Йоан Павел ІІ. Програмата беше представена от Кардинал Агостино Валини, Главен викарий на Римския диоцез, отец Федерико Ломбарди, директор на Ватиканското радио, Ватиканския телевизионен център и на Пресслужбата на Ватикана, отец Чезаре Атуире, Генерален директор на Римската служба за поклонниците, монсеньор Марко Фрисина, директор на Службата за литургически служения на Римския викариат, и отец Валтер Инсеро, директор на Службата за публични комуникации на Римския викариат.
Кардинал Валини представи пълната програма за беатификацията, която по неговите думи „има за цел да акцентира богатата личност на Йоан Павел ІІ и влиянието, което неговият понтификат е оказал върху Римския диоцез и целия свят”.

 

1. Бдение, 30 април (Циркус Максимус, 20.00 – 22.30 ч.)
Служението ще бъде разделено на две части. Първата част ще бъде посветена на спомена за словата и делата на Йоан Павел ІІ. След това ще има тържествена процесия, следваща иконата на Богородица Закрилница на римския народ, в която ще вземат участие представители на всички енории от диоцеза. Начело на процесията ще бъдат Хоакин Наваро-Валс и Кардинал Станислав Дживиш, близки сътрудници на папата, както и сестра Мари Симон-Пиер, чието чудодейно излекуване откри пътя за беатификацията на Йоан Павел ІІ. Първата част от честването ще завърши с изпълнението на химна „Тотус Туус” (Изцяло Твой), композиран за 50-та годишнина от свещеническото ръкоположение на Йоан Павел ІІ.
Втората част ще бъде посветена на Светлите тайни на Светата броеница, въведени по времето на Йоан Павел ІІ. След химна „Отворете дверите пред Христос”, встъпителни думи ще произнесе кардинал Валини, който ще направи обобщение на духовните и пастирски заслуги на Йоан Павел ІІ. След това измолването на броеницата ще бъде съпроводено с преки включвания чрез  пряка връзка с петте мариански светилища по света. Всяка една от петте тайни на Светата броеница ще бъде свързана с молитва за Йоан Павел ІІ. Молитвата в светилището в Лагниевники, Краков, ще бъде посветена на младежта; молитвата в светилището на Кавекамо, Бугандо, Танзания – на семейството; молитвата в светилището на Светата Дева от Ливан в Хариса - на евангелизацията; молитвата в базиликата на Света Мария от Гваделупа в Мексико сити – на надеждата и мира между народите, а молитвата в Светилището във Фатима – на Църквата.
В края на бдението Бенедикт ХVІ ще произнесе края на молитвата и ще даде на всички участници своя апостолически благослов, което ще бъде предавано пряко от Апостолическия палат.


 

2. Меса за Беатификацията, 1 май, неделята след Великден или на Божията милост (Площад „Св. Петър”, 9.00 ч. - подготовка; 10.00 ч. - меса, отслужена от Светия отец).
Тържествената литургия за беатификацията ще бъде предшествана от едночасова подготовка, по време на която вярващите ще измолят броеницата на Божията милост, въведена от Света Мария Фаустина Ковалска, близка на сърцето на  блажения Йоан Павел ІІ. Подготовката ще завърши с призоваване на Божията милост за света, с изпълнението на химна “Jezu ufam tobie”.  Той ще бъде последван от меса, в която ще бъде четен текстът за неделята след Великден. В края на ритуала за беатификацията ще бъде вдигнато булото пред изображението на новоогласения Блажен, по време на което ще бъде изпълняван химн, посветен на него, на латински език.

 

3. Благодарствена меса. Понеделник, 2 май (отслужвана от Държавния секретар кардинал Тарчизио Бертоне, Площад Св. Петър, 10.30 ч.).

 

Месата в понеделник ще бъде първата, отслужена в чест на новоогласения блажен Йоан Павел ІІ, в която ще бъдат четени текстовете от месата, посветена на Блажения Йоан Павел ІІ. Музиката по време на служението ще бъде изпълнена от хора на Римския диоцез, Варшавския хор и Симфоничният оркестър на Вадовице, Полша.

 

 

Отец Ломбарди обясни, че вечерта в петък на 29 април саркофагът с гроба на блажения папа Инокентий ХІ, който в момента се намира в Капелата на Св. Себастиян в  Базиликата „Св. Петър”, ще бъде преместен при олтара на Преображението Господне, за да отвори място за гроба на Йоан Павел ІІ. Същата сутрин, ковчегът с тялото на Йоан Павел ІІ, който няма да се отваря, ще бъде внесен пред гроба на Св. Петър, в пещерата на Ватикана. Сутринта на 1 май той ще бъде поставен пред олтара на Изповедта в базиликата.
След ритуала по беатификацията папата и кардиналите, участвали в служението, ще се отправят към олтара на Изповедта в базиликата, където ще се помолят пред тялото на новоогласения блажен. От същия ден вечерта желаещите ще имат възможност да се помолят пред мощите на Йоан Павел ІІ.
 

 

От своя страна отец Валтер Инсеро представи новия проект „Дигитален страж”, припомняйки обръщението на полския папа към младежта за Световния ден на младежта, проведен през 2000 г. в Рим, където той нарече младежите „стражи на утрото”.
Действащият вече интернет портал “Pope2You”, създаден от Папския съвет за социални комуникации предоставя възможност да се изпращат дигитални пощенски картички на различни езици, с цитати от различни обръщения на Йоан Павел ІІ към младите. Картичките могат да се ползват и като покани към младежите за участие в Рим на беатификацията на Йоан Павел ІІ. В този портал ще може да бъде проследена на живо и цялата програма на беатификацията (Бдението, Месата за беатификация, Благодарствената меса).
Тези инициативи, подпомагани от Радио Ватикана, Ватиканската телевизионна служба и Службата за публични комуникации на Римския викариат, се изпълняват от млади доброволци, семинаристи от Римските колежи, които осигуряват превода на различни езици, както и от сътрудници от различни континенти.

 

 

Източник: Vatican Information Service