Католическа Църква

„ПОКЛОННИЦИ ЗА ИСТИНАТА, ПОКЛОННИЦИ ЗА МИР” - предложения на Светия отец за размисли и молитва

ДИАЛОГЪТ СЛЕДВА ДА СЕ ВОДИ С ВСЕКИ, НЕЗАВИСИМО ОТ НЕГОВАТА ВЯРА И БЕЗ В ХОДА НА ТОЗИ ДИАЛОГ ДА СЕ ЖЕРТВА СОБСТВЕНАТА ИДЕНТИЧНОСТ ИЛИ ДА СЕ ИЗПАДА В СИНКРЕТИЗЪМ, се казва в съобщение от прес-офиса на Ватикана по повод предстоящото поклонническо пътуване на Бенедикт ХVІ в Асизи. Съобщението е свързано с планирания за 27 октомври 2011 г. Ден за размисъл, диалог и молитва за справедливост и мир по света, който ще се проведе в град Асизи.


 

Денят ще бъде проведен под надслов „Поклонници за истината, поклонници за мир” и ще отбележи 25-та годишнина от събитието, организирано там от през 1986 г. от папа Йоан Павел ІІ. Тогава полският папа покани представители на основните световни религии да вземат участие в Деня за молитва и мир.


 

„По същество всяко човешко същество е поклонник, който търси истината и доброто”, се отбелязва в съобщението на Ватикана. „Вярващите също са в постоянно пътуване към Бога, което крие в себе си възможността и дори необходимостта да се говори и води диалог с всички, вярващи и невярващи, без в този диалог да се жертва собствената идентичност или да се изпада в някаква форма на синкретизъм. Ако поклонническото пътуване към истината е истинско, то отваря врата за диалог и среща с другите, без да изключва никого и като приема всеки за строител на братството и мира”. Тези елементи Светият отец предлага да бъдат в центъра на размислите за това събитие. 


 

Ватиканът отбелязва, че на срещата ще бъдат поканени да вземат участие представители от света на културата и науката, както и на различни християнски общности и на основните религиозни традиции.


 

В съобщението се подчертава, че „същността на събитието е образът на поклонничеството.” Срещата ще даде възможност да се хвърли поглед назад към вече извървения път от първата среща в Асизи и от втората среща, организирана през януари 2002 г., както и да се погледне в бъдещето и да бъде продължено пътешествието на всички, изпълнени с добра воля мъже и жени, по пътя към диалога и братството.”


 

Съобщението съдържа и някои организационни детайли, като в него се казва, че придружаващата Светия отец делегация ще отпътува с влак от Рим сутринта на 27 октомври. По време на срещата папата ще направи обръщение към участниците. Ще бъде организиран „скромен обяд за участниците, чиято цел ще бъде да даде израз на братското общуване и на солидарността със страданието на многобройните мъже и жени, които не живеят в мир.”


 

Целта на поклонническата среща е „да бъде символ на пътуването на всеки човек, който истински търси истината и активно се стреми към съграждане на справедливостта. Самата среща ще се проведе в тишина, за да осигури възможност за лично уединение и молитва”.


 

В съобщението също така се казва, че Бенедикт ХVІ ще води молитвеното бдение предната вечер на площад „Св. Петър”. Ватиканът се обръща с молба същото да направят и другите църкви, като с тази цел през следващите седмици  писма с подобна молба ще бъдат изпратени от Председателя на папския съвет за насърчаване на християнското единство и за междурелигиозен диалог и от Председателя на папския съвет за култура.


 

„Папата отправя молба към вярващите католици да се присъединят към неговата молитва по повод това важно събитие, както и се надява повече хора да имат възможност да вземат участие в това духовно пътешествие в родния град на св. Франциск”, се казва в заключение в съобщението на Ватикана.

 

Източник: www.zenit.org