Католическа Църква

НОВ ПРИМАС НА УКРАИНСКАТА ГРЪКОКАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА

Архиепископ Святослав Шевчук наследи Кардинал Любомир Хусар

 

На 25 март 2011 г. папа Бенедикт ХVІ даде съгласието си архиепископ Святослав Шевчук, 40 годишен, да встъпи в длъжността Архиепископ на Киев и Примас на Украинската гръкокатолическа църква (по източен обред). Архиепископ Шевчук беше избран на този пост на 23 март, сряда, от проведения в Киев Събор на епископите на Украинската гръкокатолическа църква. Архиепископ Шевчук наследява 78-годишния Кардинал Лубомир Гузар, който се оттегли от този пост през февруари 2011 г. по здравословни причини. Съгласно Кодекса по църковно право на Източните църкви (канон 153), новоизбраният архиепископ встъпва в църковно общение с Вселенската църква след като изборът му бъде утвърден от папата.

 

Архиепископ Шевчук беше най-младият епископ, присъствал на проведеният Събор, той е и четвъртият най-млад епископ в цялата Католическа църква. Украинската гръкокатолическа църква е най-голямата Католическа църква по източен обред, която наброява 5 милиона вярващи. Църквата приема юрисдикцията на Рим след Брестката уния (1596), което става причина за нейното преследване и маргинализиране през съветския период, включително и за закриването й от Сталин през 1948 г. Преследванията приключват през 1989 г., когато Църквата получава отново официално признание след падането на комунизма. Примас на Църквата е Архиепископът на Киев като Рим не е давал съгласие за повишаването на статута на Църквата в патриаршия.

 

Святослав Шевчук е роден през 1970 г. в Стий, близо до Лвов. През 1983 г. постъпва в Семинария, а през 1994 г., когато е 24-годишен, е ръкоположен за свещеник. Защитава докторат по морална теология в Университета на Св. Тома от Аквино. През 2009 г. е назначен за викариен епископ на Епархията на Санта Мария дел Патрочинио в Буенос Айрес, Аржентина, а през 2010 г. е назначен за нейн апостолически администратор. Архиепископ Шевчук встъпи в длъжността като предстоятел на катедрата в Киев в неделя.

 

 

Източник: www.zenit.org