Католическа Църква

ВАТИКАНЪТ ПРИВЕТСТВА РЕШЕНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Директорът на Прес-службата на Ватикана приветства решението на Европейския съд за правата на човека от 18-ти март петък, постановило, че разпятията могат да бъдат поставяни в класните стаи в италианските обществени училища. Говорителят на Ватикана, йезуитският свещеник Федерико Ломбарди, направи изявление, в което се казва, че Светият престол приема решението „със задоволство”. Отец Ломбарди нарече решението историческо като напомни широката опозиция срещу решението на първата инстанция на съда от ноември 2009 г., която постанови, че поставянето на разпятия в училищата нарушава правата на човека. Решението от 2009 г. беше обжалвано от Италия, а нейната апелация беше подкрепена от повече от 20 държави, както и от много неправителствени организации.

 

Отец Ломбарди отбеляза, че според решението от 18 март „културата за защита на човешките права не противоречи на религиозните основи на Европейската цивилизация, важен принос в изграждането на която има и християнството.” Той приветства и приложението на принципа на субсидиаронстта, намерил израз в решението на съда, че „право на всяка държава е да прецени значението на религиозните символи за собствената й културна история и за националната й идентичност, както и мястото на тяхното излагане”. В противен случай, отбеляза отец Ломбарди, „в името на религиозната свобода, щеше да бъде насърчена тенденцията, която по парадоксален начин да ограничи или дори отречена самата религиозна свобода. По този начин щеше да бъде нарушена самата свобода”.

 

Говорителят на Ватикана отбеляза, че решението на съда от 18-ти март ще възстанови доверието в Съда по правата на човека на самите европейци, които са „убедени в значимото място на християнските ценности в европейската история, както и в съграждането на европейското единство и на културата на закона и на свободата.”


 

Модел за подражание в света
 

Йозеф Велер, евреин и професор по право в Правния институт на Нюйорския университет, представляваше на доброволни начала пред съда позициите на правителствата на Армения, България, Гърция, Кипър, Литва, Малта, Руската федерация и Сан Марино. Тъй като решението на съда беше оповестено в навечерието на шабат, той не присъстваше на съдебното заседание, но след това разпространи изявление, в което се изказва задоволство от решението. „Отхвърлянето на решението на първата инстанция на Съда е сигнал за отказа от принципа всичко да бъде подвеждано под един знаменател и представлява утвърждение на плуралистична традиция на Европа, която признава равното достойнство на конституционните решения на Франция и Великобритания, на Италия и Швеция и на множество други формули, чрез които се признава правото на излагане на религиозните символи в публичното пространство”, отбелязва Велер в своето изявление. „Европа е уникална с това, че на частно равнище гарантира както свободата на религията, така и свободата от религията, без да задължава народите да отхвърлят от публичното пространство в своите страни това, което мнозина от тях приемат за съставна част от историята и идентичността на техните държави и което се признава дори от тези, които не споделят същата религия или въобще някаква религия.”
Юристът отбелязва „духът на толерантност” в Европа, „който обяснява как в държави, като например Великобритания или Дания, в които има държавно установени църкви – Англиканската и Лутеранската, е възможно католици, евреи, мюсюлмани, както и много граждани, които не изповядват никаква религиозно вяра, да се чувстват свободни, да вземат пълноценно участие в обществения живот, включително и да заемат висши държавни постове, и да усещат, че това е „тяхната страна”, не по-малко от всеки друг. Това е важен модел за подражание в света, от който Европа може да бъде горда”.

 

Велер заявява, че както държавите, които забраняват излагането на религиозни символи в класните стаи, така и тези, които изискват присъствието на религиозните символи, трябва да създадат необходимите условия, така че да не заблудят младите хора. „Забраната за излагане на религиозни символи не трябва да бъде разбирана като охулване на религията или на религиозните хора, а изискването за наличие на религиозни символи като кръстове, не трябва да бъде разбирано като отказ на правото на изповедание на други религии или на правото да не бъде изповядвана никаква религия. В действителност този дух преобладава в съвременна Европа, а Италия е само един от примерите за това”.

 


 

Основи на демокрацията
В решението на съда се казва, че смисълът на разпятието излиза извън чисто религиозната символика. Според решението разпятието е „символ на принципите и ценностите, залегнали в основата на демокрацията и на западната цивилизация, което оправдава неговото присъствие в класните стаи”.

 

Пълният текст на решението на Европейския съд по правата на човека (на английски език): http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=883169&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649

 

Обобщение на целия казус (на английски език):
http://www.echr.coe.int/echr/resources/hudoc/Lautsi_PR_ENG.pdf

 

 

Източник: www.zenit.org