Католическа Църква

СВЕЩЕНИК ОТБЕЛЯЗА ЗНАЧИМОСТТА НА БЕАТИФИКАЦИЯТА НА ЙОАН ПАВЕЛ ІІ

Свещеникът, който тази седмица води духовните упражнения на Бенедикт ХVІ, подчерта „огромното значение” на предстоящата беатификация на Йоан Павел ІІ.

 

Свещеникът от Ордена на босоногите кармелити Франсоа-Мари Летел води духовните упражнения по време на тазгодишното Великопостно усамотение на папата и на Римската курия на тема „Светлината на Христос в сърцето на Църквата: Йоан Павел ІІ и богословието на светците”. Духовните упражнения започнаха в понеделник и ще завършат в събота.

 

В интервю, публикувано днес във вестник „Осерваторе романо”, свещеникът обясни:

 

„Когато папата ме помоли да водя духовните упражнения, се отдадох на молитва, благодарение на която разбрах посоката, в която трябва да насоча своите размисли – към духовната подготовка за беатификацията на Йоан Павел ІІ.

 

Както той отбеляза, събитието ще се случи на 1 май, „осмият ден след Възкресение, на празника на Божието милосърдие, в началото на Марийния месец и на празника на св. Йосиф, покровител на работниците.”

 

Отец Летел сподели: „Убеден съм, че това ще бъде събитие с огромно значение за Църквата и за света. Това събитие изисква задълбочена духовна подготовка от всички Божии хора, както и пример от страна на Светия отец и най-близките му сътрудници”.

 

Отец Летел подчерта, че „беатификацията на Йоан Павел ІІ ще увенчае изключителния му понтификат и ще го постави под знака на светостта”.


 

Общността на светците


„За да развия темата”, обясни отеца, „се спрях на една икона, изобразяваща общността на светците, нарисувана от блажения Фра Анджелико, която представя светците и ангелите в небесата, хванати за ръце и образуващи кръг. Светците са се хванали за ръце и държат нашите ръце, за да ни поведат по пътя към светостта”, допълни свещеникът и продължава: „Смисълът на Великопостните разговори е да отдадем себе си, за да можем да бъдем приети в кръга на светците”.

 

От наша гледна точка, в центърът на този кръг „стои Карол Войтила, който е хванал ръцете на двамата най-близки до него светци – св. Лиу-Мари Гриньон дьо Монфор, вдъхновил неговия Totus Tuus (Изцяло твой) и св. Тереза от Лизио, единствената светица, обявена по време на неговия понтификат за доктор на Църквата.

 

В допълнение отец Летел отбелязва, че духовното наследство на Йоан Павел ІІ е „изцяло основано върху величествената христоцентричност и върху марийната духовност.”

 

Той продължи: „Фундаменталният смисъл на тази духовност е изразена в първите думи на енцикликата Redemptor Hominis „Изкупителят на човеците, Исус Христос, стои в центъра на космоса и историята”, както и във величествената основна тема на енцикликата Gaudium et Spes (Радост и надежда) – „Христос обединява всеки човек в себе си”.

 

Източник: www.zenit.org