Католическа Църква

ПОСТЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОДХРАНЕН С БОЖИЕТО СЛОВО

В началото на периода на Великите пости Бенедикт ХVІ отбеляза, че „Не пости истински този, които не знае как да се подхрани със Словото Божие”. Папата изказа тази мисъл по време на общата аудиенция във Ватикана на 9 март, на която той  сподели своите размисли и върху четенията за всяка неделя по време на Великденския пост, връщайки се и към своето послание за тазгодишния литургичен цикъл на постите.

 

Светият отец говори за периода на Великия пост като пътуване, по време на което ние „придружаваме Исус в неговия път към Иерусалим, към мястото на неговите страдания, смърт и Възкресение; това ни напомня, че целият живот на християните е едно пътуване, което се състои не толкова в спазването на закона, а в срещата с личността на Христос, когото ние трябва да посрещнем, приемем и следваме”.

 

Исус „ни казва, че за да постигнем заедно с Него светлината и радостта на Възкресението, победата на живота, любовта и доброто, ние също трябва да носим всеки ден своя кръст”. Цитирайки „Подражанието на Христа” папата сподели, че „за да бъдеш участник в неговата победа, трябва да участваш и в неговите страдания”.

Днес
 

Бенедикт ХVІ отбеляза, че израз на това пътуване е литургичният цикъл. Чрез литургията ние посещаваме „училището на Исус и размишляваме върху събитията, които ни носят спасение, а за нас това не е само възпоминание или спомен за минали събития, защото тези спасителни събития стават действени в литургията, в които Христос се проявява чрез силата на Светия Дух”.

 

Папата отбеляза, че ключът за това разбиране се крие в думата „днес”: „призовавам днес небето и земята: живот и смърт ти аз предложих, благословия и проклятие. Избери живота, за да живееш ти и потомството ти (вж. Второзаконие, 30:19).; днес „наближи царството Божие; покайте се и вярвайте в Евангелието” (Марк, 1:15); днес Христос бе разпнат на Голгота и възкръсна от мъртвите, и възлезе на небесата и стои отдясно на Отца; днес ни е дарен Светия дух; днес е подходящото време.

 

Участието в литургията означава да подчиниш собствения си живот на тайнството на Христос, на постоянното Му присъствие, да предприемеш пътуване, чрез което ние съпреживяваме неговата смърт и възкресение, за да имаме живот.”

 

Пет урока, три усилия
 

Епископът на Рим продължи, като изложи своите размисли върху четенията за всяка една от петте недели на поста, отбелязвайки че през тази година те следват подготовката за кръщението.

 

„Първата неделя е наречена Неделя на изкушението, защото в нея е представено изкушението на Исус в пустинята, което ни приканва да подновим твърдата си привързаност към Бог и да приемем със смелост битката, която ни очаква, за да Му останем верни”, отбеляза той.

 

Втората неделя представя Авраам и Преображение – „подобно на Авраам, бащата на всички вярващи, ние съм сме призовани да изоставим нашата земя, да изоставим собствената си изградена сигурност, за да подновим вярата си в Бог”.

 

Следващите три недели изобразяват св. Кръщение чрез образите на водата, светлината и живота. Срещаме Самарянката, слепият по рождение мъж и възкръсналия Лазар.

 

Накрая папата сподели размислите си за усилията, които трябва да положим по време на периода на Великия пост – пост, молитва и милосърдие.

 

По отношение на поста, Светия отец отбеляза, че „Не пости истински този, който не знае как да се подхрани със Словото Божие.” Той отбеляза, че постът е свързан с милосърдието и цитира св. Лъв Велики: „Това, което християнинът всеки ден върши, сега трябва да върши с по-голяма набожност и старание, апостолските норми за поста се състоят не само във въздържанието от храна, но преди всичко във въздържанието от греха. Нищо по-полезно не може да бъде добавено към този свят пост от милосърдието, което включва вършенето на много добри дела, обединени от думата „милосърдие”.

 

В заключение папата определи периода на Великите пости „време, отдадено предимно на молитва”. „Църквата познава нашата слабост и знае колко ни е трудно да останем смирени и да се изправим пред Бога, както и да осъзнаем нашето състояние като творения, които зависят от Него в търсенето на Неговата любов”. Затова, отбеляза той, „периодът на Великите пости ни приканват към по-отдадена и активна молитва и към продължителен размисъл върху Словото Божие.”

 

Накрая Светия отец окуражи обновлението, което ще ни помогне да „изживеем Великден, за да можем, заедно със св. Павел да кажем:  „и вече не аз живея, а Христос живее в мене”.

 

„На всички вас пожелавам успешно пътуване през периода на Великите пости”, завърши папата.


 

 

Източник: www.zenit.org