Католическа Църква

ПАПАТА ПРИЗОВА ДА БЪДЕ РАЗПРОСТРАНЯВАНА ИСТИНАТА ЗА АБОРТА

Абортът често е считан за решение, но истината е, че той има разрушително въздействие върху мъжете и жените, посочи папа Бенедикт ХVІ в обръщение към участниците в 17-та обща асамблея на Папската Академия за живота. Папата също така подчерта „задължението” истината за аборта да бъде разпространявана, като се спря на трагедията на „пост-абортния синдром – сериозните психологически травми, изпитвани от жените, взели доброволното решение да извършат аборт”. Този синдром „е резултат от гласа на моралната съвест, който не може да бъде подтиснат”, както и от „дълбоките травми на съвестта в резултат на човешките действия, извършили предателство към вътрешния стремеж на човека към доброто”. Светият отец обърна внимание и на „съвестта, понякога притъпена, на бащите, които изоставят бременните жени”. В тази връзка папа Бенедикт ХVІ отбеляза: „Чрез моралната съвест Бог говори на всеки от нас и ни призовава да защитаваме човешкия живот по всяка време”.


 

Отговорността на лекарите

Папата отбеляза: „По-конкретно лекарите не трябва да подценяват голямата си отговорност и да облекчават съвестта на много жени, които мислят, че абортът предлага решение на техните семейни, икономически и социални трудности, или проблеми, свързани със здравето на техните деца”. „Това е особено важно в ситуации, в които жената е убеждавана, често от самите лекари, че абортът е не само валиден морален избор, но че той също е и необходимо „терапевтично” действие, с което се избягват страдание на детето, на неговото семейство и натоварването на обществото „несправедливо” бреме”.

Папата отбеляза, че „в културния контекст, характерен за който е затъмняването на смисъла на живота и в който е притъпено цялостното възприятие на моралната тежест на аборта и на другите форми на нападения върху човешкия живот”, лекарите трябва да проявяват „твърдост и да продължат да настояват, че абортът не само не е решение, а че той убива детето, оказва разрушително въздействие върху жената, притъпява съвестта на бащата и често разрушава цялото семейство”.

Но тази отговорност лежи не само върху лекарите, а и върху всички работници в областта на здравеопазването”, допълни той. Папата посочи, че е „необходимо цялото общество да защитава правото на живот на заченатите и истинското благо за жената, която никога и при никакви обстоятелства няма да бъде доволна ако избере аборта”. Папата също така подчерта необходимостта да се „оказва подкрепа на жените, които за съжаление вече са взели решение за аборт и които сега изживяват морална и екзистенциална трагедия”.

 

Гражданско задължение

Папата отбеляза, че „моралната съвест на изследователите и на обществото като цяло има отношение и към втората тема, разисквана на асамблеята – използването на банки от плацента за нуждите на клинични изследвания.” Според него, „научните медицински изследвания са ценност и затова те са ангажимент не само на изследователите, но и на цялото гражданско общество. Затова е необходимо институциите да насърчават етичните изследвания, както и солидарността между хората, за да могат те да вземат участие изследвания, извършвани в името на общото благо”.

Той продължи, като каза, че „пример за ценността на такива изследвания, както и за нуждата от такава солидарност, е използването на стволови клетки от плацентата". „Това са важни клинични изследвания и обещаващи изследвания на научно равнище, но за тяхното осъществяване трябва да се разчита на щедростта и даряването на кръв от плацентата в момента на раждането от страна на току-що родилите жени”. Бенедикт ХVІ отбеляза, че растящият брой на частни кръвни банки от плацента, използвани за частни цели, „отслабват същинския дух на солидарност, който трябва винаги да одухотворява търсенето на общото благо, което в крайна сметка трябва да бъде целта на науката и на медицинските изследвания”. В заключение то призова своите слушатели да „насърчават истинската и действена човешка и християнска солидарност”.

 

Източник: www.zenit.org