Католическа Църква

ГОВОРИТЕЛЯТ НА ВАТИКАНА ПРИЗОВА ЗА ДИАЛОГ И ОКАЧЕСТВИ СЪБИТИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК КАТО „ОБЕЩАВАЩИ”


Насилието, което съпровожда движението за демокрация в арабските страни е причина за тревога и загриженост, но промените в тези страни са „обещаващи”, според Говорителят на Ватикана.


По време на участието си в седмичното телевизионно предаване Octava Dies йезуитиският свещеник Федерико Ломбарди, директор на Прес-службата на Ватикана, отбеляза, че Западът не „трябва да се намесва” в тези политически промени, а трябва да „предложи своята подкрепа”. Той призова своите слушатели „да не се страхуват” от събитията, а „да започнат позитивен диалог” с народите на тези страни.


„Насилието, с което се противодейства на движението за промяна на политическата система в арабските страни и особено в Либия, разбира се, е причина за дълбока тревога за жертвите и страданието на народите на тези страни, наред със загрижеността за крайния резултат от тези движения”, призна свещеникът. Той добави, че „насилието крие опасността умиротворяването да бъде труден и мъчителен процес”. Отец Ломбарди също така отбеляза, че това е „голяма революция”, наблюдавана с „надежда от експертите, които смятат, че е възможно това да е пролетта на арабския свят. Повечето хора на Запад признават, че са били изненадани” от събитията, отбеляза той.


„Повечето хора са наясно, че стремежът на арабските народи към свобода и демокрация е необходимо да бъде преди всичко вътрешен процес, освободен от всякаква външна и контрапродуктивна  намеса”, отбеляза отецът. Но има и хора, които са „уплашени” от тези събития и затова са склонни да заемат „отбранителна позиция”, добави той.


Гледната точка на Светия престол е, че „сега повече, отколкото в миналото, е необходимо изпълнени с уважение стремеж и инициативност за оказване на конкретна подкрепа на хората в трудното положение, което съпровожда всяка дълбока трансформация, както и полагане на усилия за задълбочаване на приятелството и диалога между народите и културите”.


Спирайки се на факта, че това е предимно движение на младежта, отец Ломбарди отбеляза, че „са налице два фактора, които не трябва да бъдат изпускани от внимание”. На първо място, „благодарение на своите контакти с емиграцията, много от тези младежи имат положително мнение за европейския свят, човешките права, демокрацията и свободата”. На второ място, продължи той, новите средства за комуникация карат мнозина от младите хора да „са открити за диалог и да имат желание да станат част от световната общност”.


Отец Ломбарди предупреди: „Както винаги, новите възможности крият в себе си и нови заплахи и ако положителните страни не бъдат подкрепени, има опасност негативните да вземат връх”.


В заключение, отец Ломбарди призова за диалог и близост: „Близо до нас, на южния бряг на днес вече тясното Средиземно море се намират безброй млади хора, които се стремят към човешко израстване и свобода и ние не трябва да пропуснем възможността да направим всичко в рамките на нашите възможности, за да започнем с тях позитивен диалог, изпълнен с взаимно разбирателство” .

 

Източник: www.zenit.org