Католическа Църква

БЕНЕДИКТ ХVІ СЕ СРЕЩНА С ПРЕЗИДЕНТА НА РУСИЯ

Ватикана. На 17 февруари 2011 г.

 

Папа Бенедикт ХVІ прие на аудиенция президента на Русия Дмитрий Медведев, по време на която двамата изразиха общото си желание за активизиране на двустранните отношения и за съвместно сътрудничество в областта на подкрепата на хуманните и християнски ценности.

 

В съобщението за пресата на Ватикана, разпространено след срещата, се споменава, че по време на „сърдечния” разговор, двамата са обменили мнения по въпроси от областта на „международните отношения, включително по ситуацията в Близкия изток”.

 

Заедно с министъра на външните работи Сергей Лавров, президентът Медведев се срещна и с Кардинал Тарчизио Бертоне, придружаван от архиепископ Доминик Мамберти, секретар за връзки с държавите.

 

Робърт Мойнихан, създател и редактор на месечното списание Inside the Vatican, изказа мнението, че според него тази среща представлява потвърждение на новата ера в отношенията между Русия и Католическата църква.

 

„Срещата между президента на Русия и Бенедикт ХVІ представлява ясно потвърждение на дългогодишния процес на укрепване на връзките между Русия и Ватикана”, отбеляза Мойнихан. „На срещата двамата лидери не обсъждаха богословски въпроси, те говореха за ценности, за това как Русия и Католическата църква могат да си сътрудничат в социалната и културната област”. Той продължи: „Срещата в Рим се проведе непосредствено след продължилото една седмица посещение в САЩ на митрополит Иларион Алфеев, Председател на отдела за външни отношения и постоянен член на Св. синод на Московската патриаршия; в Ню Йорк, Вашингтон и Далас той проведе срещи с евангелистки протестантски лидери, както и с влиятелни представители на американските правителствени и католически среди.

 

„Навсякъде в Съединените щати митрополит Иларион отправи посланието, че Русия има готовност да си сътрудничи със Запада по важни културни и социални въпроси, като защитата на брака и на традиционното семейство”.

 

„В този контекст разглеждам и визитата на Медведев при папата”, добави Мойнихан, приеман за експерт по отношенията между Русия и Ватикана. „Посланието е ясно – лидерите на Русия поемат инициативата да се обърнат към Запада с предложение за културно и социално сътрудничество. Посланието изглежда планирано. Това е един от най-интересните феномени на световната културна и политическа сцена, а срещата на папата с Медведев е най-високата точка в този процес.” Мойнихан добави: „Следващата стъпка остава неясна, но според мен в бъдеще ще бъдат развити конкретни инициативи в културната и социалната област, които ще доведат до създаване на структури, в които християните от Запада  ще си сътрудничат с руснаците по някои от водещите морални предизвикателства на нашето време.”

 

„Мисля, че обединението на финансовите и духовни сили на възраждаща се и търсеща своята идентичност Русия със силите на католиците и евангелистите от Запада ще има драматични последици за влиянието и успеха през следващите години на тези инициативи, които могат да бъдат определени като инициативите за подкрепа на традиционните ценности”.

 

„Следващата стъпка, която може да се очаква, е развитието на тези конкретни инициативи, а след това и среща между папата и руския православен патриарх Кирил, вероятно в рамките на следващите две години. Но има много сили, които се противопоставят на този формиращ се съюз, така че е много вероятно да има множество препятствия по пътя към ефективно и променящо културната среда сътрудничество между Русия и Ватикана.”

 


Източник: www.zenit.org