Католическа Църква

5000 БЕЖАНЦИ ПОТЪРСИХА УБЕЖИЩЕ НА ОСТРОВ ЛАМПЕДУЗА. Призиви към Европейският съюз да сподели отговорността.

Ватикана, 16 февруари 2011 г.

 

Свещеник от остров Лампедуза изказа опасение, че  5000-те хиляди жители на острова не могат да окажат адекватна подкрепа на същия брой бежанци, пристигнали през последните дни. Пред Радио Ватикана отец Стефано Настасе сподели: „Цялата ни общност се включи в работата по приемането на бежанците и оказване на подкрепа на институциите, но това е твърде тежка задача за остров с население от 5000 души”.

 

Италианският средиземноморски остров се намира само на 70 мили (113 км.) от Тунис и е притегателна точка за бежанците от Северна Африка. В резултат на политическото напрежение от последните дни в този регион на острова, чиято територия е едва 7.7 квадратни мили (20 кв. км), са потърсили убежище около 5000 души.
 
 

В неделя властите решиха да разкрият отново Центъра за приемане на бежанци на остров Лампедуза, който да приюти мигрантите. Още в деня на своето откриване, в Центъра бяха настанени 2150 души, но в понеделник имаше нова бежанска вълна към острова, съобщава Радио Ватикана.

 

Отец Настасе споделя: „Центърът за идентификация и експулсация не е подходящия отговор, проблемът се нуждае от други решения, които трябва да бъдат намерени от правителствените ръководители”, и добави: „Надявам се на спешната намеса на институциите, както и че здравият разум ще надделее”.

 

Оливиери Форти от „Каритас Италия” отбелязва, че „трябва да бъде преценен всеки конкретен случай, за да се реши дали става дума за бежанци, които се ползват от правото на хуманитарна защита, или по преценка на правителството конкретният човек следва да бъде експулсиран. Настояваме контролът и спорните въпроси да бъдат решени съгласно международните норми и човешките права”, добави той. Случаят с бежанците от Тунис, според Форти „показва, че проблемът с мигрантите не може да бъде решен с еднократно споразумение, необходима е по-задълбочена политика, която да регулира притока на бежанци, а не само да го спира”. Той предупреди, че „ако не бъдат разкрити нови хуманитарни канали, има опасност от нови кръвопролития”.

 

Министърът на вътрешните работи на Италия Роберто Марони призова за „спешно свикване” на Европейският съвет на държавните и правителствени ръководители за решаване на въпроса с бежанците от Северна Африка след политическата бунтове през последните седмици.

 

От своя страна Европейският комисар по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом отбеляза, че предложение за оказване на подкрепа от миналата събота е било отхвърлено, което беше отречено от Марони.

 

При откриването на пленарната сесия в Страсбург тази седмица Председателят на Европейският парламент Йежи Бузек коментира, че „държавите членки на Европейският съюз трябва да споделят отговорността”.

 

За отношенията между Италия и Европа Форти отбелязва: „Държавите членки на Европейският съюз следват обща политика само по отношение на сдържането на и на дискусията по отношение на миграцията. Но те никога не са имали обща политика по въпросите за приемането на бежанците и интеграция. Ако държавите нямат смелостта да се обърнат към този проблем, апелите към Европа са лишени от смисъл.”

 

 

Източник: www.zenit.org