Католическа Църква

ИТАЛИАНСКИ КАРДИНАЛ ПРИЗОВА ЗА ПРОЗРАЧНОСТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ЦЪРКОВНИТЕ ФИНАНСИ

Църковните финанси трябва да се управляват по прозрачен начин, за да бъде укрепено доверието в Църквата, каза кардинал Анджело Баняско. Архиепископът на Генуа и Председател на Италианската епископска конференция отправи този призив във вторник в Рим в своето приветствие пред 16-ия Национален конгрес на епархийните служители, свикан по инициатива на Службата за насърчаване на финансовата помощ за Католическата църква.

 

Кардиналът обърна внимание, че системата на финансиране на Католическата църква трябва да се основава на два стълба: „споделената отговорност”, която насърчава чувството за принадлежност към Църквата като „дом и училище за общение”, и на „прозрачността”, която е „задължително и необходимо условие”.

 

Преди подписването на договора между италианската държава и Католическата църква през 1984 г., ревизирал техния конкордат, Църквата в Италия се е финансирала основно от доброволни дарения на вярващите и от пряката държавна субсидия, чрез която са се изплащали заплати на определени свещеници (като болничните капелани и учителите по религия) или на епископите, енорийските свещеници и канониците.

 

Изплащането на заплатите беше премахнато със закон от 1985 г., а практиката за пряко държавно финансиране беше прекратена през 1989 г. Тогава Епископската конференция създаде Службата за насърчаване на финансовата помощ – структура, която трябва да оказва оперативна и административна подкрепа за диоцезите. През 1990 г. бяха въведени две нови форми за косвено финансиране, една от които е възможността за данъчни облекчения за духовенството.

 

Архиепископът на Генуа отбеляза, че двадесет и седем години след реформата на конкордата, съществуващата нова система на финансиране отразява точно принципите за Църквата на Втория ватикански събор, които се основават на евангелското и изпълнено с вяра послание към служителите: „принципа за Църквата като тайнство на общението”. Затова, добави кардиналът, „споделената отговорност трябва да стане стил, чрез които всички вярващи, миряни, ръкоположени личности, свещеници, се чувстват част от своята общност и по този начин активно допринасят за нейното израстване, включително като подпомогнат нейното финансиране според собствените си възможности”.

 

Той сподели: „Всички ние сме активни последователи на тайнството на любовта, което извира от самата общност, където Бог се проявява в човешката история чрез ръкоположените личности, призвани чрез директната и лична отговорност да съзнават и свидетелстват по вечно нов и прекрасен начин за живия живот – братската общност, която е Църквата”.

 

Кардинал Баняско акцентира също и върху необходимостта от прозрачност: „Днес повече от всякога пълната прозрачност, преди всичко в управлението на финансите, е задължително условие за общото доверие в Църквата и в пълноценното изпълнение на нейната мисия в света”. „Когато става дума за прозрачност”, продължи той, „е необходимо ударението да бъде поставено не толкова върху честността и коректността, които в рамките на Църквата трябва да се приемат за даденост, а по-скоро върху правилното и проверимо от всеки управление на финансите, без да изпускаме от внимание факта, че финансовото измерение е сред най-деликатните и чувствителни за хората въпроси”.

 

Затова, според прелата, „успехът на конкретните форми за финансово подпомагане на Църквата зависи изцяло от пълната прозрачност в управлението на дарените средства”.

 

„Прозрачността е здраво свързана с верността към Църквата, към нейната природа и идентичност, към нейното призвание и евангелската мисия”, отбеляза той.

 

Кардиналът призова за „нови етап на подкрепата”, която спомага за истинското израстване в Църквата и която „възпитава и подкрепя във вярата зрелите християни, отдадени на последователно и щедро свидетелство”.

 

 

Източник: www.zenit.org