Католическа Църква

ПИСМО НА АПОСТОЛИЧЕСКИЯ АДМИНИСТРАТОР ЕПИСКОП ХРИСТО ПРОЙКОВ

 
 
 
До духовенството, богопосветените и верните на Католическа църква в България
 
 
Ваши Високопреосвещенства, преподобни отци, братя, сестри, драги верни,
 
 
 
Приближаваме се към деня на епископското ръкоположение на новоизбрания за епископ на нашата Католическа епархия „Свети Йоан XXIII” в лицето на Негово преподобие отец Петко Вълов, досегашен канцлер и иконом на епархията, и енорийски свещеник на енория „Успение Богородично” в с. Ново Делчево, назначен от Негово светейшество папа Франциск, на 8 април 2024 г.
 
 
Божествената литургия с Епископското посветяване ще се състои в Конкатедралния храм “Свети Йоан XXIII” при Монашеската общност на Сестрите Евхаристинки, ул. Монтевидео 15, София, на 6 юли 2024 г., събота, от 10,30 часа.
 
 
За мен е чест и радост да възложа пръв ръцете си върху главата на новия епископ, заедно с другите ръкополагащи епископи: Негово Високопреосвещенство Монсеньор Страхил Каваленов, епископ на Никополската епархия и Негово Високопреосвещенство Монсеньор Мануел Нин, Апостолически Екзарх за гърците католици от византийската традиция. Приемането на благодатта на Светия Дух чрез ръкополагане, предадена от Исус Христос на Неговите апостоли, ще стане видим знак за невидимото присъствие на Христос в Неговата Църква.
 
 
На издигнатия в епископски сан, Монсеньор Петко Вълов, се поверява местната Църква и той е видимото начало и основа на единството на тази Църква и упражнява пастирска власт с помощта на свещениците от Епархията.
 
 
Нашето присъствие и молитвено участие в тази тържествена служба ще изпълни с радост сърцето на новия епископ. Сигурен съм, че това ще бъде едно дълбоко духовно изживяване за него, за всички нас, от тази църковна церемония и ще остане незабравимо преживяване.
Издигайки към престола на Всевишния нашите благодарствени молитви, уверен съм, че това събитие ще съедини нашите души в молитва за плодотворно служение, което ще бъде най-красивия и желан дар за нашия нов епископ.
Нека в този ден да бъдем многобройни. 
 
 
 
Епископ Христо Пройков
София, 21 юни 2024 г.



Писмото се публикува и в прикачения файл. 
 

Прикачени файлове

20240621153109261 (1).pdf - pdf - 792 Kb