Католическа Църква

БЕНЕДИКТ ХVІ НАСЪРЧИ ДИАЛОГА С ИЗТОЧНИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ


Ватикана. Бенедикт ХVІ насърчи продължаването на диалога с Източните Православни църкви, който сега е фокусиран върху историческия израз на общението с Католическата църква. Папата изказа това мнение на 28 януари по време на аудиенция с членовете на Съвместната международна комисия за богословски диалог между Католическата църква и Източните Православни църкви.


Той даде висока оценка и изказа своята благодарност за извършената до този момент дейност на Комисията, започнала през 2003 г. като съвместна инициатива на лидерите на Католическата църква и на Източните православни църкви. Първата фаза на този диалог продължи до 2009 г. и намери израз в съвместния документ, озаглавен  „Природа, конституция и мисия на Църквата”. Този документ очерта общо споделяните принципи на Църквите и определи проблемите, които се нуждаят от допълнителни дискусии.


Папата отбеляза: „Можем само да сме благодарни, че след почти 1500 години на разделение, ние продължаваме да сме на едно мнение по въпросите за сакраменталната същност на Църквата, за апостолската приемственост в свещеническото служение, както и за належащата нужда да свидетелстваме Евангелието на Нашия Господ и Спасител Исус Христос в света”.


Той отбеляза, че в настоящата втора фаза от диалога Комисия обсъжда „от историческа гледна точка начините, по които Църквите са давали израз на своето общение в ранните векове.” Светият отец отбеляза, че „по време на срещата тази седмица вие задълбочено изучавахте общението и общуването, съществувало между Църквите до средата на V век от историята на християнството, както и ролята на монашеството в живота на ранната църква.”


Волята на Христос

Той продължи: „Трябва да сме уверени, че вашите богословски обсъждания ще дадат възможност на нашите църкви не само да задълбочат взаимното си разбирателство, но и решително ще ни поведат по пътя към пълното общение, за което сме призвани по волята на Христос.”


Бенедикт ХVІ отбеляза: „Мнозина от вас пристигат от региони, в които християните и техните общности са подложени на преследване и други трудности, което е причина за дълбока загриженост сред нас.


„Всички християни трябва да работят заедно във взаимно разбирателство и доверие, за да служат на каузата на мира и справедливостта”. Папата завърши с думите: „Нека посредничеството и примерът на множеството мъченици и светци, свидетелствали смело за Христос във всички наши Църкви, да поддържат и подкрепят вас и вашите християнски общности”.


Шестте древни Източни Православни църкви включват Арменската Апостолическа църква, Православната коптска патриаршия на Египет, Сирийско-православната патриаршия на Антиохия, Православната църква на Етиопия, Православната църква на Еритрея, и Сирийско-православната църква на Маланкар.

Тези църкви се отделят от Рим след Четвъртия Вселенски събор в Халкедон през 451 г., поради несъгласие с утвърдената от събора христологична терминология за двете природи в една личност.

 

Източник: www.zenit.org