Католическа Църква

НАЦИОНАЛНА МЛАДЕЖКА СРЕЩА РАКОВСКИ 1-3 ЮЛИ 2022 - ПРОГРАМА

Скъпи събратя, 

 

Вече Ви изпратих информация за предстоящата Национална младежка среща, която инициирахме с Епископската конференция в България, както и че същата ще се проведе в дните от 1 до 3 юли включително, в гр. Раковски. 

 

Програмата за събитието прилагам по-долу в текста.

 

Срещата ще включва поучението на Църквата, молитви, песни, и, разбира се – забавления за младежите. Темата на срещата ще е тази, определена за Световната младежка среща в Лисабон през 2022г. – „СТАНА МАРИЯ И ОТИДЕ НАБЪРЗО“. 

 

Гости на срещата ще бъдат младежи и музикална група от Хърватска, които ще споделят с нас техния опит в участието на младежите в живота на Църквата, ще ни вдъхновят със съвременото звучение на християнската музика, която изпълняват, ще прославяме заедно Господ и ще Обожаваме Бог в Светото Причастие.

 

Събитието е предназначено за младежи на възраст над 16 години, без горна възрастова граница. 

 

Целта ни на тази среща е да подтикнем младежите да споделят вярата си, също както Дева Мария, да бързат да споделят радостта от благодатите на Светия Дух, които са приели в Църквата. Ще преживеем заедно силата и въздействието на дълбоката, лична молитва в нашия живот и в живота на християнската общност. Наша цел е също да предизвикаме младежите в тази така рискова за вярата им възраст, когато светът ги съблазнява и отвлича вниманието им от Бога, когато вече са малко или повече независими от родителите си и търсят собствен път и собствени убеждения. Съзнанието, че християнството не е скучно или обременяващо, че Бог не е Някой далечен, чужд или непознат, че вярата не е изключение, а естествен начин на живот на повечето младежи по света, ще вкорени младежите ни в общността на вярващите и ще ги направи активни и отговорни участници в Църквата.

 

Разчитаме на Вас, енористите, както и на съдействието на активните Ви младежи, да каните и мотивирате Вашите енорияши, за да се сбъдне призива на Папа Франциск от насърчението му „Christus vivit“ към младежите, плод на Синода на младежите през 2019 г. : „Вие не сте бъдещето на Църквата. Вие сте нейното настояще“.  

 

С оглед добра организация на събитието, особено относно настаняване и храна, Ви каня да съберете списъците на участниците до 26.06.2022г. и да ги изпращате на мен (rumenstanev@yahoo.it тел. 0898993823) и на о. Недялко Начев ( ned.n77@gmail.com тел 0898882517). Разбира се, единични допълнително записали се участници могат да бъдат съобщавани и след това, но нека това е изключение.

 

Моля непълнолетните участници да имат със себе си подписана от родител декларация и инструктаж за участие, които прилагам по-долу.

 

Каня Ви да подтикнете младеж или младежи от Вашата общност да подготвят кратко свидетелство на вярата си или някакво представяне на енорията, емблематични факти за нея или свидетелство на вярата, случило се в района или общността Ви. Моля, при изпращане на списъците с участниците, да посочите и колко участници ще участват в това представяне и приблизителното време, което им е необходимо, като същото да е не повече от 10 минути.

 

Таксата за участие в събитието е символична – 20лв. Ако за някои от желаещите тази сума е непосилна, Моля това да не бъде пречка за тях, а само да ни бъде съобщено предварително.

 

Разчитаме всяка енория да посочи свой отговорник – бил той енористът или посочено от него лице, който да отговаря за записването и транспорта на участниците, за духовното им обгрижване по време на срещата, за поведението на младежите по време на срещата. 

 

Ще се радваме да ви видим всички на едно място и се надявам това да бъде една прекрасна възможност за нас и младежите ни за нови приятелства и продължаваща формация в разбирането и по-дълбокото преживяване на нашата католическа вяра и духовност. 

 

За допълнителни въпроси и уточнения, оставам на ваше разположение! 

 

Бог да ви благослови и дарява с радост!

 

 

Помощен Софийско-Пловдивски Епископ Монсеньор Румен Станев

 

 

ПРОГРАМА на

НАЦИОНАЛНА МЛАДЕЖКА СРЕЩА

РАКОВСКИ, кв. Секирово, Храм Св. Архангел Михаил,

1-3 ЮЛИ 2022

 

СТАНА МАРИЯ И ОТИДЕ НАБЪРЗО

 

ПРОГРАМА:

Петък:

15-19 – Регистрация и настаняване – в двора на Хрем Св. Арх. Михаил, кв. Секилово, гр. Раковски

19.30 – Света литургия

20.30 – вечеря

21.30 – Въведение и представяне

22.00 – Прослава на Господа и Обожаване на Светото причастие

 

Събота:

9.00 – закуска

9.30 – Прослава на Господа

10.00 – Тема, свидетелства на служещите

11.30 - Прослава на Господа

12.00 – Света Литургия

13.00 – обяд, свободно време

15.00 - Прослава на Господа

15.30 – представяне на участниците

16.30 - Прослава на Господа

17.00 – тема

19.00 – вечеря

20.00 – свидетелства, молитва и концерт с Обожаване на Светото причастие на площада

23.00 – Огън в двора на храм Св. Архангел Михаил

 

Събота:

9.00 – закуска

10.00 – Света Литургия

11.00 – Прослава на Господа

11.20 – споделяне 

12.30 – обяд, отпътуване