Католическа Църква

НОВ АПОСТОЛИЧЕСКИ НУНЦИЙ - 13.05.2022 г

 
Ваше Високо Преосвещенство,
 
Днес ще бъде обявена новината за моето назначаване като Папски представител в България. Приех с пълно разположение и всецяло послушание решението на папа Франциск, и веднага си помислих за свети Йоан XXIII, който на престола в София разви своето служение като представител на Светия престол, за близо десет години. На този светец, наш съвременник, поверих веднага моето бъдещо църковно служение в тази страна. Не познавах лично свети Йоан XXIII, но бях приет в семинарията от неговия секретар, покойният кардинал Лорис Франческо Каповила, който четири години беше архиепископ на Киети-Васто, моята родна епархия. Когато кардинал Каповила научи че съм определен за Сърбия ми каза, че обичайно монс. Анджело Ронкали отивайки с автомобил до София, винаги се е спирал в Белград при отците йезуити. Аз също направих престой в Белград, но малко „по-дълъг“, преди да пристигна в София. Днес честваме литургично Блажената Дева Мария от Фатима. На нея също така поверявам моята мисия, та тя да има Мариин изглед, единен с този на Петър.
 
Със сигурност ще имаме множество други поводи да бъдем заедно, все пак, преди още да достигна новото място, държа да изпратя на Ваше Преосвещенство един братски и сърдечен поздрав, уверявайки Ви, че „действеното и чувствено“ общение с епископите ще бъде моята първа грижа. Годините в Сърбия направиха да израсна човешки и духовно, и ми помогнаха да опозная по-отблизо живота на католическите общности, малки на брой и често със забележителни разлики помежду си, но винаги живи и с много духовни, културни и исторически богатства. Те, както Вашите, са призвани да живеят в една църковна действителност, в която мнозинството от християните принадлежат на православието. Сигурен съм, че опитът в Сърбия ще ми бъде в помощ в развоя на новата мисия. Надявам се да мога да продължа да давам моя принос по пътя на помирението и на общението, та осъществяването на Новата заповед: „Обичайте се един друг, както Аз ви обикнах“ и молитвата на Исус: „Отче, да всички бъдат едно“ се приближи все повече, защото от нея зависи нашата достоверност, като ученици на Исус, и тази на цялата Църква!
 
В очакване да Ви срещна лично, се ползвам с желание от тази възможност да Ви поздравя с живо сърдечно и братско приятелство.
 
Лучиано Суриани
Белград, 13 май 2022 г.