Католическа Църква

ОБРЪЩЕНИЕ НА КАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ

До духовенство и верните на Католическа църква в България.
 
Скъпи братя и сестри,
 
„Мирът е дар от Бога оставен в човешки ръце.“ Тази мисъл ни завеща св. папа Йоан Павел II. В днешния ден сме свидетели, как този крехък дар оставен в човешките ръце, може да бъде разрушен. Свидетели сме на инвазията на Руската федерация в Украйна, която както всеки военен конфликт, носи със себе си разруха, причинява страдания на хората и застрашава съжителството между народите. Войната никога не е решение на конфликт, а напротив, една лудост. Плодовете на военните конфликти сеят само сълзи, смърт и разрушения.
 
Като църковно-християнска общност, в този момент сме подканени спешно да се молим и работим за мир. Ето защо, Епископската конференция на Католическата църква в България, приканя всеки един от нас молитвено да се присъединим пред Олтара на страданието с народа на Украйна. Да просим от Бога благодатта, водачите на народите да избират винаги пътя на диалога в разрешаване на проблемите.
 
Да се присъединим към поканата на Светия отец папа Франциск, да изживеем деня 2 март в пост и молитва, за да настъпи час по скоро мира и заглъхне грохота на оръжията.
 
Нека всеки свещеник в поверената му енория и всяка монашеска общност, както и верните в своите семейства, по своя инициатива да проведат молитви и вършат дела с това намерение. 
 
„Вярваме, че в този исторически момент Господ Бог е с Украинския народ! Той, в чиито ръце е съдбата на целия свят и на всеки човек, винаги е на страната на жертвите на несправедливата агресия, на страданията и на поробените. Той е, Който провъзгласява святото Си Име в историята на всеки народ, пленява и събаря силните на този свят с гордостта им, победителите с илюзията за тяхното всемогъщество, гордите и дръзките със своето самочувствие. Бог винаги дава победа над злото и смъртта.“ 
 
Това са думи на украинския архиепископ Святослав Шевчук, към които ние се присъединяваме духовно и в молитва с надеждата, че войната свърша винаги там, откъдето е започнала – мира.
 
София, 24.02.2022 г.
 
Епископ Христо Пройков
Президент на Епископската конференция
на Католическа църква в България