Католическа Църква

ПРАЗНИК НА БОГОПОСВЕТЕНИТЕ В СОФИЯ - 2 ФЕВРУАРИ 2022 г.

СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ СОФИЯ 

 

На 2 февруари 2022 г., празник Сретение Господне, Ден на богопосветения живот, в конкатедралния храм „Св, Йосиф“ в София се отслужи тържествена Литургия, председателствана от монс. Румен Станев, помощен епископ на Софийско-Пловдивска епархия, в съслужение с епископ Христо Пройков, епархиен епископ на Епархия „Св. Йоан XXIII“ и монс Джорджо Кеца, и. д. временно управляващ Апостолическата нунциатура в България.

 

Службата бе организирана от Негово Високопреподобие отец Ярослав Бабик OFM Cap, председател на Конференцията на настоятелите на мъжките и женските монашески институти и на мъжките и женските общества за апостолски живот от латински и от източен обред, действащи в България.

 

Присъстваха богопосветени от различни енории на страната. 

 

Приятна изненада за всички присъстващи беше поздравителното слово на монс. Джорджо Кеца, произнесено на български език със завидна чистота и произношение на езика, което се случва за първи път от много години насам.

 

Публикуваме словото на монс. Джорджо Кеца на български език:

 

 

СРЕЩА С БОГОПОСВЕТЕНИТЕ

КОНКАТЕДРАЛА „СВ. ЙОСИФ“

 

Ваши Високопреосвещенства монс. Христо Пройков, председател на Междуритуалната епископска конференция в България, монс. Румен Станев, помощен епископ на Софийско-Пловдивския диозец,

 

Скъпи сестри и братя,

 

За мен е истинска радост да се срещна с Вас днес, на празника Сретение Господне, за да Ви поздравя от името на Светия Отец Франциск и за да Ви изкажа цялото ми възхищение и благодарност за това, което сте и което правите за Църквата в специфичната харизма на Вашия орден и на Вашата конгрегация.

 

Като Църква имаме задължението да бъдем главни действащи лица на сценариите на настоящото време и да бъдем свидетели на любовта и милосърдието, с които Отец ни избра и изпрати в света, за да бъдем светлина и радост на Евангелието. Синодът, който сме призвани да преживяваме, е най-откритият въпрос, за да преоткрием нашата идентичност на кръстени, призвани, изкупени, богопосветени...

 

Светлината не сме ние, а е Той, Неговата любов, нежността, радостта да Му принадлежим, затова да се молим Светата църква да бъде видим знак за света на тази Любов и да не забравяме това, което ни казва Папа Франциск: „И за нас, богопосветените, Той отвори път. Път, който иска да бъде изминат автентично. Не можем да живеем богопосветения живот „лековато и безплътно“. В противен случай го свеждаме до „карикатура, в която се осъществява следване без отказ, молитва без среща, братски живот без общение, послушание без упование, братолюбие без излизане извън границите“.

 

Бъдете свети, скъпи братя и сестри, направете ни свети, подражавайте на светците с Вашия живот в следване на евангелските съвети. Очаквайте и разпознайте новата светлина, тази на Христос Господ, за да могат нашите очи, Господи, да видят Твоето спасение, амин.

 

Всичко добро!